Volledig scherm
De Mauritskazerne. Hier moet de World Food Experience komen. © DG

Minder grote evenementen op World Food Center in Ede

EDE - Om de overlast van het toekomstige World Food Center in Ede te beperken, heeft de gemeente het aantal grote evenementen op het terrein ook beperkt.

Er mogen in de toekomst nog maar acht grootschalige, meerdaagse evenementen worden gehouden op het World Food Center (WFC) op de Mauritskazerne in Ede. Dat waren er in de eerdere plannen nog twaalf. Ook is het maximum aantal bezoekers vastgesteld op 5000; dat waren er eerder nog 7500. Met deze toezeggingen komt de gemeente Ede tegemoet aan zorgen van omwonenden en natuurliefhebbers. 

Bevoorrading niet ‘s nachts

Deze aantallen staan los van bezoekers aan de World Food Experience, het themapark over voeding en voedsel dat op het terrein moet verrijzen. ,,Je moet hierbij denken aan evenementen als Food Unplugged of Ede op Rolletjes’’, verduidelijkt wethouder Leon Meijer. ,,We willen de overlast zoveel mogelijk beperken.’’  

Daarom is ook gekeken naar de bevoorrading van het evenemententerrein. ,,Daar geldt net als in het centrum dat er 's nachts niet mag worden bevoorraad.’’

Muziekfeesten op Kuiperplein

Dave Alberts, die zich bij de gemeente bezig houdt met het WFC, voegt er aan toe dat het ook niet de bedoeling is dat er bijvoorbeeld grote muziekfestijnen op de kazerneterreinen komen. ,,Daar hebben we het Kuiperplein voor. Bij het WFC moet je denken aan thema-activiteiten op het gebied van food, Veluwe en militaire historie.’’

Een andere aanpassing aan de plannen is de groenstrook van 7,5 meter aan de rand van het WFC. Die is nodig om een natuurlijke overgang te krijgen naar natuurgebied De Sysselt. De natuur die verloren gaat op het WFC wordt gecompenseerd op de voormalige camping De Braamberg. Zandhagedissen en hazelwormen die eventueel op de kazerneterreinen leven, krijgen daar vanaf 2024 een nieuw leefgebied.

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Impressie van het WFC. © Albert Heller

Meerdere kandidaten

Volgens Meijer hebben zich al meerdere potentiële exploitanten interesse getoond voor de World Food Experience. Mocht daar uiteindelijk, na de aanbesteding, geen geschikte kandidaat uit komen, dan kan de stichting die de ontwikkeling van die Experience leidt, besluiten om zelf exploitant te worden. 

,,In dat geval vraag ik de gemeenteraad natuurlijk wel om instemming, want dat heb ik eerder toegezegd’’, aldus Meijer.

Experience in 2023 open

Het totale WFC beslaat 28 hectare op de Mauritskazerne. De Experience komt in het gebouw met dezelfde naam en 1 hectare daaromheen. De rest van het terrein wordt gevuld met bedrijven, een congrescentrum en zeshonderd woningen.

Volgende maand moet de gemeenteraad zich uitspreken over de plannen zoals die er nu liggen. De verbouwing van de Mauritskazerne begint in 2020. De Experience moet in 2023 opengaan. In 2021/2022 start de bouw van de eerste woningen en bedrijven.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei