Volledig scherm
Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming (derde van rechts) in Ede tijdens een informatieavond tegen georganiseerde criminaliteit. © Herman Stöver

Minister: 'Crimineel niet beschermen, wie de fout ingaat, verspeelt rechten'

EDE - Criminelen moeten niet onnodig worden beschermd door privacyregels. Privacy is belangrijk maar wie de fout ingaat verspeelt rechten. Dat zegt minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming. 

,,We moeten criminelen niet beschermen, maar aanpakken. Daarvoor wil ik samen met andere ministeries meer mogelijk maken’’, zei Dekker maandagavond. Hij was te gast in Ede tijdens een informatieavond voor ondernemers over georganiseerde criminaliteit.

Koevoet

De overheid en regels moeten ondernemers en de politie niet tegenwerken in de strijd tegen georganiseerde misdaad, vindt Dekker. De minister reageerde op een vraag van Aart Garssen, diensthoofd van de Regionale Recherche. Die beklaagde zich bij de minister dat bouwmarkten geen foto's aan de politie mogen doorsturen van jongeren die wekelijks een koevoet kopen. ,,Een normaal mens koopt één keer in zijn leven een breekijzer, of erft dat van zijn vader.’’

Het was één van de concrete voorbeelden op de avond van hoe gewone ondernemers in aanraking komen met georganiseerde criminaliteit. Criminelen hebben normale bedrijven nodig om hun zaakjes te kunnen regelen. Voor een bedrijfspand, een huurauto, een elektricien. ,,Je kan als ondernemer één keer 'nee' zeggen. Werk je één keer mee, dan hebben ze je klem’’, waarschuwde burgemeester René Verhulst van Ede.

Bang

Ede organiseerde de avond met onder andere het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid en MKB-Nederland. Het doel: ondernemers weerbaar maken tegen de georganiseerde criminaliteit. Verhulst: ,,Laten we het zo noemen. Dat is duidelijker dan 'ondermijning'. Dit is geen 'bang-maak-avond', maar we willen ondernemers waarschuwen voor de reële gevaren.

Dat die gevaren ook in Ede reëel zijn, bleek wel uit de gegeven voorbeelden. Op nog geen honderd meter van het bedrijfspand van BIT Ede, waar de avond werd gehouden, werd een hennepkwekerij ontdekt nadat rivaliserende criminelen de zaak doorzeefden met kogels. Dat niemand werd geraakt, mag een worden heten. 

Onkruid

Dekker had ook begrip voor de oproep van Els Prins, secretaris van MKB Nederland. Zij wil dat de Kamer van Koophandel (KvK) mag bijhouden wie eerder in de fout is gegaan. Prins: ,,Zodat als je het onkruid hebt uitgeroeid, het niet elders weer kan opduiken.’’ 

Volgens minister Dekker vindt het kabinet de aanpak van georganiseerde misdaad erg belangrijk en is dat niet alleen een zaak van Justitie en Veiligheid, maar ook van andere ministeries. Hij verzekerde dat er wordt geluisterd naar de oproep van burgemeester René Verhulst. Die pleitte bij de minister voor voldoende mankracht bij de Belastingdienst om criminelen te plukken.

Voor de ondernemers zijn juist hele concrete tips van belang. De signalen zijn vaak duidelijk. Want wie koopt nou steeds een nieuwe gasfles in plaats van de oude te laten vullen? Plofkrakers. Wat legt een een elektricien aan die elke vrijdagavond werkt? Wiethokken? En echt niemand huurt meer een auto met contant geld.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei