Volledig scherm
Andrea Zieleman. © Herman Stöver

Mode belangrijk op school: 'Je kleding draagt uit wie je bent'

dGSchoolEDE - Mode speelt op de middelbare school een belangrijke rol. Zowel bij leerlingen als bij docenten. Met wat je aantrekt, vertel je iets over jezelf. 

Andrea Zieleman, docent Engels, is graag bezig met mode. ,,Ik vind het leuk om een beetje extreem te zijn. Ik houd van kleur, daar word ik vrolijk van. Mijn haar heeft ook al alle kleuren van de regenboog gehad.”

Mode betekent voor haar meer dan er leuk bijlopen. Ze vindt het vooral belangrijk om aan leerlingen te tonen dat je mag laten zien wie je bent en dat je mag zijn wie je wilt. Van leerlingen krijgt ze vaak reacties op haar uiterlijk. Positieve, maar ook verbaasde.

Volledig scherm
Docente Renske van Vliet . © Herman Stöver

Passie voor fashion
Collega Renske van Vliet heeft ook een grote passie voor fashion. ,,Ik winkel iedere week.”

Bezig zijn met kleding sluit volgens haar goed aan bij het vak beeldende vorming dat ze geeft. ,,We hebben het daar wel eens over mode en dan vind ik het leuk om te laten zien wat in is.”

Met haar hippe voorkomen is ze ook een voorbeeld voor leerlingen. ,,Ik weet nog dat twee meiden wel eens hebben gevraagd waar ik een bepaalde trui had gekocht. Twee weken later zag ik ze toen in diezelfde trui rond lopen.”

Leerlingen
Net als docenten stellen ook leerlingen iedere ochtend zorgvuldig een outfit samen. ,,Aan iemand zijn kledingstijl kun je aflezen hoe iemand is”, zegt leerling Youri Lours. Zelf probeert hij te laten zien dat hij apart wil zijn.

Volledig scherm
Leerling Ruben van Westerop. © Herman Stöver

Ruben van Westerop, die naast Youri zit, knikt instemmend. „Ik kijk wat mensen aan hebben en dan probeer ik daar mijn eigen draai aan te geven.”

Creatief zijn is belangrijk onder leerlingen. Niet origineel vinden de jongens de vele trainingspakken van Nike en Adidas waar veel leerlingen in lopen. ,,In de pauze kun je zo zeventien verschillende kleuren tellen”, zegt Youri lachend. Dat het niet cool is om als jongen van winkelen te houden is verleden tijd.

Quote

Als ik mooie dingen zie, dan wil ik ze gelijk hebben.

Djamier van der Brink

Hebben
Djamier van der Brink houdt van kleren. ,,Als ik mooie dingen zie, dan wil ik ze gelijk hebben. Ik heb een dure smaak, dus dat kan helaas niet altijd.”

Kleding van de merken Kenzo, Diesel en Balenciaga vindt hij het mooist, al kijkt hij ook wel eens bij de Primark of er een leuk shirt hangt. ,,Met Mohammed Ali bijvoorbeeld.”

Onder meisjes is de zwarte spijkerbroek het populairst. ,,Het liefst met sneakers eronder”, zegt Jayanti Mohan. ,,En dan het liefst Adidas Superstar.” 

Amber Blummink draagt het liefst blouses met streepjes. ,,Met kleding draag je uit wie je bent en ik straal graag uit dat ik netjes ben.”

Rugzakken zie je bij meiden nauwelijks. ,,In de eerste of tweede nog wel en daarna gaan ze over op schoudertassen. Vaak (namaak) tassen van Michael Kors, of alles wat daar op lijkt.”

Regels
Leerling Ruya Nazligul heeft tweemaal het verzoek gehad haar trui binnenstebuiten te keren, omdat er volgens de schoolleiding op beide truien een choquerende tekst stond. Er zijn dus wel degelijk voorschriften als het gaat om kleding op Het Streek. Zo is het op de afdeling Dienstverlening en Commercie niet toegestaan om een joggingbroek te dragen. ,,Wat je hier uitstraalt, moet je ook straks in het bedrijfsleven kunnen uitstralen, dan kun je niet aankomen in je trainingspak”, legt Van Vliet uit.

Volledig scherm
Leerlinge Ruya Nazligul. © Herman Stöver

Ook voor leerkrachten gelden er regels. Vooral in de zomermaanden. ,,Je mag geen korte broek aan, geen mouwloze hemdjes en geen teenslippers dragen. Ook moet je ervoor zorgen dat je er netjes bijloopt, zonder dat er zeg maar te veel zichtbaar is”, voegt de docent Engels toe.

Leerlingen vinden het niet zo belangrijk hoe een leraar zich kleedt. ,,Ik vind vooral dat je zelf moet kunnen beslissen wat je aantrekt’’, zegt Ruben. ,,Docenten mogen wat mij betreft hetzelfde dragen als leerlingen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei