De moeflon is en blijft een exoot, terwijl de wolf juist een inheemse diersoort is.
Volledig scherm
PREMIUM
De moeflon is en blijft een exoot, terwijl de wolf juist een inheemse diersoort is. © Getty Images

Moeflon op de Veluwe inheems verklaren? Dat kan volgens ministerie en natuurorganisatie helemaal niet

De moeflon is een exoot en de moeflon blijft een exoot. Dat zeggen het ministerie van LNV en natuurorganisatie IUCN in reactie op het pleidooi van Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Om de moeflons in het park beter te kunnen beschermen tegen de wolf, wil directeur Seger Emmanuel baron van Voorst tot Voorst het dier inheems laten verklaren. Dat blijkt helemaal niet mogelijk.

12 reacties

 • Jules Vismale

  1 jaar geleden
  Als ik weer moet lezen dat jagers op de Veluwe talloze herten, zwijnen en moeflons gaan doodschieten en men de wolf veroordeeld dat deze op deze dieren jaagt dan kan dit gewoon niets anders zijn dan een pure vorm van hypocrietheid! Wolven jagen al eeuwenlang op deze dieren om te overleven en de zwakste, ziekste en gewondste hieronder uit te pikken. en anders gaan die jagers maar gewoon op dezelfde manier, gelijk naar de wolf, op grootwild jagen waar zij dan verre van succesvol in zullen zijn!
 • Jörgen Hofland

  2 jaar geleden
  De Wolf komt uit zich zelf hier en de moeflon is hier heen gehaald en hoort dus niet hier. Einde discussie! LANG LEVE DE WOLF!!!!
 • Gerrit Louter

  2 jaar geleden
  Het natuurbeheer en beleid word hier te vaak geleid door geiten wollen sokken figuren en instellingen die denken van achter hun bureau alle wijsheid in pacht te hebben , en nemen dan beslissingen waar je de broek van afzakt. laat dit over aan de mensen die er verstand van hebben , de jagers , wildbeheer eenheden.. mensen uit de praktijk , die zorgen dat de diverse wild populaties op aanvaardbaar peil worden gehouden , en regelen meteen ook het probleem verwilderde katten , en de wolf !
 • Henk van Schuringa

  2 jaar geleden
  "Kuddes moeflons ... op de Noord-Veluwe zijn door de komst van de wolf in relatief korte tijd volledig uitgeroeid". Welk nieuws hebben we hier gemist?
 • Jules Vismale

  2 jaar geleden
  Hondsdolheid als argument aanvoeren om de wolf te gaan demoniseren slaat gewoon nergens op want als dit met alle honden in Nederland gebeurde kunnen ze net zo goed gevaar opleveren! En nou gaan de jagers opeens achter de prooidieren van de wolf aan op de Veluwe omdat die daar met teveel zouden wezen en mag de wolf er van hen zelf niet op jagen! Anders moeten ze daar ook geen moeflons gaan afschieten!

In samenwerking met indebuurt Ede