Volledig scherm
2008-08-12 00:00:00 UTRECHT - Drugs. Cocaine. ANP PHOTO XTRA LEX VAN LIESHOUT © ANP XTRA

Mogelijk meer verdachten in drugssmokkelonderzoek rond Edese ‘kopstukken’

EDE - In het strafonderzoek ‘Grant’ tegen twee vermeende drugsbazen uit Ede (60 en 45) en vier medeverdachten uit Rotterdam, Amsterdam en Schagen, heeft het Openbaar Ministerie (OM) nog meer verdachten in het vizier.

Dat bleek dinsdagochtend voor de rechtbank in Arnhem, waar de rechtbank een verzoek tot vrijlating van inmiddels de zesde verdachte, uit Schagen, afwees.

Hoeveel verdachten het OM nog op het oog heeft om op te pakken, waar zij vandaan komen, en wanneer aanhoudingen verwacht worden, is niet bekend.

Honderden kilo's cocaïne 

In het onderzoek Grant gaat het om de smokkel van honderden kilo’s cocaïne vanuit Colombia, Ecuador en Curaçao naar Nederland. Dat de twee Edese neven de spil in een criminele organisatie zijn, zou blijken uit afgeluisterde gesprekken van de Edenaren in de auto.

Daarin werden niet alleen transporten besproken die ook daadwerkelijk zijn onderschept. Ook werden medeverdachten genoemd, al of niet met een codenaam.

Onderschept

Zo onderschepte de politie in Vlissingen een lading van 350 kilo cocaïne op containerschip Eastern Bay en nog eens vijftig kilo op de Pacific Reefer. In Colombia werd de Italia Reefer met bestemming Rotterdam onderschept met 69 kilo aan boord. Ook zou er 150 kilo drugs met een vliegtuig zijn gepland.

Volgens het OM is de 51-verdachte uit Schagen de ‘Mister Alkmaar’ waar de twee hoofdverdachten over spraken, die met zijn in- en exportbedrijven onder meer voor het ‘uithalen’ van een lading zou hebben gezorgd. Hij is herkend tijdens een afspraak met de Edenaren, maar volgens de advocaat is er onvoldoende bewijs dat haar cliënt echt ‘Mister Alkmaar’ is.

Op een zitting op 29 oktober is het onderzoek van het OM tegen de zes verdachten tot nu toe klaar en kunnen hun advocaten aangeven wat er nog aanvullend onderzocht moet worden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei