Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Herman Stöver

Mogelijk vervuild zand grondverwerker Vink onder woningen Enkaterrein Ede

EDE - Het mogelijk vervuilde zand van afvalverwerker Vink uit Barneveld ligt onder woningen in de Edese wijk Enka. Het zand werd gebruikt voor de aanleg van tuinterrassen.

Het gaat om circa vier vrachtwagenladingen met geel zand. Aanvankelijk berichtte de gemeente dat het zand was gebruikt bij de aanleg van wegen en fietspaden, maar in november bleek het ook bij particuliere percelen te zijn gebruikt. Dat gebeurde op verzoek van de bewoners als voorbereiding op de aanleg van de tuin. Het zand is mogelijk ook in kruipruimtes terechtgekomen.

Vink kwam begin november in het nieuws nadat onderzoeksprogramma Zembla ontdekte dat de afvalverwerker mogelijk verontreinigde grond had gebruikt in Barneveld. Deze maand meldde gedeputeerde Conny Bieze dat de grond in nog eens negen andere gemeenten is gebruikt, waaronder dus Ede.

Precieze locaties onbekend

Omdat meerdere partijen zand hebben geleverd, is niet te achterhalen waar het zand van Vink precies is gebruikt. Wel is zeker dat het gebied is begrensd tot 48 woningen. De woningeigenaren zijn per brief op de hoogte gesteld en hebben een aanbod gekregen de grond te laten testen met steekproeven. Het zand ligt bovenop de zogenoemde ‘leeflaag’ van één meter dik. Die laag is eerder aangebracht op de gesaneerde bodem van het voormalige fabrieksterrein ‘onder streng toezicht van de provincie’, aldus de gemeente. 

Volgens een eerder onderzoek van de GGD leverde het toegepaste zand geen gezondheidsrisico's op voor de bewoners of de gebruikers.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei