Volledig scherm
Een mooi landschap, zoals bij de Eng in Wageningen, is onmisbaar om meer kennistalent naar Ede en Wageningen te krijgen. © Herman Stover

Mooi landschap voorwaarde voor trekken kennistalent naar Vallei

WAGENINGEN/EDE - Als Wageningen en Ede meer kennistalent naar Food Valley willen halen dan zijn een mooi landschap en mooie woonwijken onontbeerlijk. Want anders komen ze niet.

Hoe beide gemeenten daar bij nieuwe woningbouwplannen op in kunnen spelen wordt dit jaar onderzocht. Ede en vooral Wageningen bieden veel werkgelegenheid voor jong kennistalent. Maar hoe slaag je er in om die kritische bevolking te verleiden om te komen wonen in Wageningen, Bennekom of Ede? Wageningen en Ede doen daarom mee aan de expertstudie landschap als vestigingsvoorwaarde  voor de KennisAs Ede-Wageningen. Komend voorjaar moet duidelijk worden hoe een mooier landschap kan bijdragen aan het binnenhalen van hoogopgeleid personeel. En daarmee ook bedrijven uit die sector.

Kwaliteit

De Vereniging Deltametropool heeft in de publicatie 'Spot On' vastgesteld dat de nieuwe economie talent volgt en talent volgt een goede kwaliteit van leven. Het onderzoek concludeert dat landschappelijke kwaliteit een van de kwaliteiten is die door talent belangrijk gevonden wordt. En meeweegt in hun beslissing over waar ze willen wonen en werken. Nu liggen Ede en Wageningen in een fraaie omgeving, maar het is zaak dat zo te houden en ook te zorgen voor mooi ingepaste nieuwe woonwijken.

De gemeente Wageningen werkt samen met gemeente Ede en provincie Gelderland aan het programma KennisAs. Het doel van de KennisAs is het creëren en versterken van een (inter)nationaal vestigingsklimaat voor innovatieve bedrijven en kennisinstellingen op het vlak van agrofood. Het aantrekken en binden van talent en het creëren van een kwalitatief hoogwaardige leefomgeving zijn onderdeel van het programma van KennisAs.

Inspiratiebron

Deze expertstudie moet een inspiratiebron bieden hoe op en langs de KennisAs landschappelijke kwaliteit versterkt kan worden. Als er dus ergens gebouwd wordt moet niet alleen naar de kwaliteit van de huizen gekeken worden maar ook naar de inpassing van die wijk in het landschap. De kosten van de studie worden betaald door de gemeente Wageningen en Ede.

Volgens de Wageningse coalitie past het streven naar een zo groen en natuurlijk mogelijke woonomgeving naadloos in het Coalitieprogramma 2018-2022.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei