Volledig scherm
De buks en slag- en steekwapens die Thomas op Instagram plaatste. © Instagram

Moordverdachte Ede (20) pronkt met wapenverzameling

EDE - De 20-jarige Thomas B. uit Ede, die wordt verdacht van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van zijn 19-jarige plaatsgenote Willianne van Stempvoort, bezit een aanzienlijke verzameling wapens. Dat blijkt uit foto's op zijn Facebookpagina en Instagram-account.

Op 28 september 2016 plaatste B. een foto van zijn wapencollectie uitgestald op zijn bed: een honkbalknuppel, een luchtdrukbuks, twee machettes, een bijl, drie grote dolken of jachtmessen en een aantal zakmessen. De vraag van een Instagram-vriend of dit zijn collectie betrof, antwoordde B. met 'Jaa'. Een kleine maand later plaatste hij een nieuwe foto. Dit keer met nóg meer slagwapens, waaronder knuppels met spijkers, twee nieuwe kapmessen en een grote bijl.

Appartement
De 20-jarige woonde in een appartement aan de Veenderweg dat in 2015 werd gekocht door zijn vader. Woensdag 9 november werd hij daar gearresteerd. Bij de huiszoeking stuitte de politie op mogelijk explosieven. Na onderzoek door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) bleek dat sprake was van vals alarm.

Niet handig
De advocaat die B. verdedigt kan niet inhoudelijk op de zaak reageren. Zijn cliënt zit in beperking: hij mag geen contact hebben met de buitenwereld, alleen met zijn advocaat. Over de foto’s van de wapenverzameling zegt hij: „Dit soort foto’s plaatsen is in zijn algemeenheid al niet handig of verstandig...”

Uitvaart
Wat de relatie tussen de verdachte en het slachtoffer is, wil het rechercheteam dat de zaak onderzoekt niet zeggen. Uit de Facebook- en Instagram-contacten van verdachte en slachtoffer blijkt dat ze gemeenschappelijke kennissen hebben. Facebookvrienden van B. rouwen openlijk om de dood van Willianne.

Dinsdag was de uitvaart van het 19-jarige Edese slachtoffer, die een week eerder 's avonds dood in haar huis werd gevonden aan de Agnietendaal in Ede.

Volledig scherm
De wapencollectie van Thomas B. op Instagram.

De Vallei