De flat aan de Langenhorst waar de jongen is overleden.
Volledig scherm
De flat aan de Langenhorst waar de jongen is overleden. © Persbureau Heitink

Moslimgemeenschap betaalt begrafenis Edese scholier

EDE - Met een crowdfundingsactie is in slechts enkele dagen tijd ruim 11.000 euro opgehaald voor de 17-jarige jongen uit Ede die afgelopen vrijdag om het leven kwam bij een val van een flat. De jongen was scholier op het Marnix College in Ede. De school heeft de jongen vanochtend herdacht. 

Die Marokkaanse moskee in Ede benaderde afgelopen weekend islamitische uitvaartzorg Amanah met het verzoek of zij een actie konden opzetten voor de van oorsprong Syrische Mohammed Salim Salha. ,,Wij doen regelmatig uitvaarten van gezinnen die niet verzekerd zijn”, vertelt Aisha Pijnenburg van islamitische uitvaartzorg Amanah.

In dit geval was het gezin nog maar net in Nederland en hadden ze om die reden nog geen uitvaartverzekering afgesloten. ,,Binnen de islam is het een gemeenschappelijke verplichting om de begrafenis te regelen”, zegt Pijnenburg. ,,We zien dus altijd grote bereidheid om te geven.’’

Paar keer per jaar

Volgens Pijnenburg gebeurt het een paar keer per jaar dat de moslimgemeenschap door de uitvaartondernemer opgeroepen wordt om  geld te doneren om een uitvaart te bekostigen. ,,Soms is dat omdat een gezin net in Nederland is. In ander gevallen gaat het om een bekeerling. soms kiest de familie dan voor een crematie, terwijl de islamitische wet een begrafenis voorschrijft. Dan roepen wij ook de gemeenschap op mee te betalen.’’ 

De jonge Edenaar wordt vandaag begraven vanuit de Marokkaanse moskee in Ede. 

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei