Volledig scherm
Museum Lunteren. © Google Streetview

Museum Lunteren breidt uit dankzij flinke erfenis

LUNTEREN - Museum Lunteren staat aan de vooravond van een flinke uitbreiding. In het voorjaar van 2020 moet de Noordmansvleugel klaar zijn.

,,We hebben straks het mooiste museum van de gemeente Ede.’’ Jaap van Ravenswaaij, voorzitter van de Vereniging Oud Lunteren/Museum Lunteren, is overduidelijk trots op het museum zoals dat er vanaf de lente van volgend jaar moet staan. Deze zomer begint de uitbreiding van het museum met de zogeheten Noordmansvleugel. 

De naam verwijst naar plaatsgenoot Johannes Noordmans (1923-2013). Het museum heeft de helft van zijn erfenis ontvangen. Het bestuur heeft nu besloten om het geld te gebruiken voor een blijvende herinnering aan de overigens in het Gelderse Laren geboren Noordmans. Daar was zijn vader dominee. Later verhuisde hij naar Lunteren, waar Johannes tot op het laatst in het ouderlijk huis heeft gewoond.

Verrassing

,,Het legaat was voor ons een geweldige verrassing’’, kijkt Van Ravenswaaij terug. ,,Ik werd met een collega bij de notaris uitgenodigd en toen las hij het testament voor. We wisten echt van niets.’’ De voorzitter voegt eraan toe dat de andere helft van de erfenis naar het Luntersche Buurtbosch is gegaan. 

Hoe groot de gift voor het museum is van Noordmans wil Van Ravenswaaij ‘uit respect voor de gever’ niet kwijt. Maar het bedrag moet in de tonnen lopen. Zo is er een kavel naast het museum gekocht, waar de Noordmansvleugel moet komen. De bouw van de vleugel van twee verdiepingen (een gratis ontwerp van architectenbureau Theo Verburg) kost 505.000 euro. Het museum komt op dit moment 100.000 euro te kort voor de nieuwbouw en heeft daarom de gemeente Ede om een bijdrage van 70.000 euro gevraagd. Het andere deel hoopt het museum zelf te vinden.

Quote

Zo heeft Noordmans een blijvende herinne­ring in zijn Lunteren

Jaap van Ravenswaaij, Voorzitter Museum Lunteren/Vereniging Oud Lunteren


Van Ravenswaaij vindt dat met de uitbouw de nalatenschap van Noordmans het beste recht wordt gedaan. ,,We hadden ook een dagje uit kunnen gaan met de vrijwilligers en meerdere kleinere dingen van het geld kunnen doen, maar we wilden het legaat niet laten verrommelen. Nu komt er een fraai nieuw gebouw, met ook nog een mooie beeldentuin als het aan ons ligt. Zo heeft Noordmans een blijvende herinnering in zijn Lunteren.’’

Aimabel mens

De gulle gever was weliswaar geen geboren Lunteraan, maar hij heeft er wel vele jaren gewoond. ,,En hij heeft altijd interesse getoond voor het museum en Oud Lunteren.’’ Van Ravenswaaij herinnert zich Noordmans als een man met gevoel voor humor en een aimabel mens. Die humor bracht hem tijdens zijn studie theologie in aanraking met het studentencabaret. ,,Hij is ook geen dominee geworden, maar heeft wel veel opgetreden bij jubilea en dergelijke van allerlei bedrijven. Dan liep hij daar eerst een tijdje rond en maakte daarna een geweldige parodie op het bedrijf.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei