Neuroloog Myrthe Boss start een campagne om helmgebruik op fiets te stimuleren, haar moeder verongelukte vorig jaar bij een ongeval met haar e-bike.
Volledig scherm
PREMIUM
Neuroloog Myrthe Boss start een campagne om helmgebruik op fiets te stimuleren, haar moeder verongelukte vorig jaar bij een ongeval met haar e-bike. © Herman Stöver

Myrthe verloor haar moeder door een fatale val met de fiets, nu pleit ze voor een helm: ‘Het kan heel veel leed voorkomen’

EDE - Als ze een fietshelm had gedragen, was de moeder van Myrthe Boss er mogelijk nog geweest. Die gedachte zorgt ervoor dat Boss, neuroloog in Ziekenhuis Gelderse Vallei, nu vurig pleit voor een helm op de fiets. Zeker bij e-bikers, ouderen en jonge kinderen.

19 reacties

 • Coen

  1 maand geleden
  We kunnen ook leren van ervaringen van helmplichten elders ter wereld; een meer passieve bevolking, minder fietskilometers en meer autokilometers en onder de streep net zo veel zwaar letsel want nog meer automobilisten die denken dat ze onder te spiegelen kunnen afslaan, de deur open gooien, etc. En door een afname van fietskilometers een ongezondere bevolking.
 • Coen

  1 maand geleden
  "Waar het aantal dodelijke ongevallen met auto’s al jarenlang daalt" Komt dit stuk ook uit de spreekpop van de autoindustrie ofzo? Van de drie hoofdcategorieën (voetgangers, fietsers, gemotoriseerd vervoer) is er maar ééntje die verantwoordelijk is voor bijna alle dodelijk slachtoffers voor zover het niet eenzijdig is. U kunt zelf wel raden welke partij dat is. Helmplicht komt altijd en alleen maar vanuit twee kanten; A) Lobby van de autoindustrie B) Direct emotioneel betrokkenen
 • chris Boer

  2 maanden geleden
  Na in 2020 3 keer omver gereden te zijn door automobilisten toch maar een helm op voortaan maar dan een goede MIPS-helm. En wel een spier-witte: automobilisten mijden we nu als de pest want ze weten dat rechter/politie zal vragen: zag u die witte helm niet????
 • Nynke Schulp

  2 maanden geleden
  Nog een factor bij die vallende 70-plussers: die e-bikes waar ze op fietsen zijn zo groot, zo zwaar, en zo onhandelbaar. Zo vaak zie ik oudere (vooral) dames op een e-bike fietsen waarop ze nog maar net met hun voeten bij de trappers kunnen. Koop een fiets waarop je, als je op het zadel zit, een voet op de grond kan zetten! Dan kan je veel makkelijker en veel veiliger een noodstop maken en dat voorkomt veel leed. Fietsfabrikanten, maak jullie fietsen niet zo groot!
 • P Van de Kaa

  2 maanden geleden
  Ronald Boom, na 3 fietsongelukken denk ik dat verkeerslessen beter zijn.

In samenwerking met indebuurt Ede

 1. Man (30) overleden na val van dak
  Play

  Man (30) overleden na val van dak

 2. Jonathan (10) loopt elke dag 14 kilometer voor de daklozen
  Play

  Jonathan (10) loopt elke dag 14 kilometer voor de daklozen

De Vallei