Volledig scherm
Een impressie van de nieuwbouw op De Klinkenberg. © Gemeente Ede

Na 18 jaar plannen maken eindelijk nieuwbouw op De Klinkenberg in Ede

EDE - De al jaren leegstaande voormalige verzorgingsflat De Klinkenberg aan de Klinkenbergerweg in Ede wordt binnenkort gesloopt om plaats te maken voor de bouw van circa 140 nieuwe woningen. Tachtig hiervan zijn bestemd als sociale huurappartementen. De andere zestig appartementen zijn voor duurdere huur en koop. 

De Klinkenberglocatie is al 18 jaar onderwerp van gesprek. Zo was het in 2000 de bedoeling om de huidige bebouwing te vervangen voor een nieuw woonzorgcomplex met commerciële bedrijvigheid op de begane grond.

Voor deze ontwikkeling is destijds het bestemmingsplan ‘De Klinkenberg’ vastgesteld door de gemeenteraad, maar dit plan is nooit ten uitvoer gebracht. 

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
De oude Klinkenberg © DG/Arnold Winkel

Asielzoekers

In 2012 kwam het gebouw leeg te staan. In 2016 was de locatie in beeld voor de huisvesting van vluchtelingen, maar dit proces is vanwege een terugloop van het aantal asielaanvragen in Nederland uiteindelijk stopgezet.

Deze week heeft het college van burgemeester en wethouders het ontwerp-bestemmingsplan vastgesteld. Bewoners kunnen van 20 juni tot en met 31 juli bezwaar aantekenen. Op 11 juli verzorgen de ontwikkelaar en de gemeente Ede een inloopavond voor omwonenden.

Na de zomer bespreekt de gemeenteraad het nieuwe bestemmingsplan. Als alles volgens plan verloopt, start de sloop van de flat nog in 2019. De nieuwbouw kan dan in de loop van 2020 beginnen.

Overleg met de buurt

Volledig scherm
Het pand van De Klinkenberg. © DG/Arnold Winkel

Het bouwplan is in overleg met de buurt tot stand gekomen. Bij buurtbewoners is volgens B en W brede steun voor de opzet van het plan en het aantal woningen.

Een aantal bewoners had graag gezien dat er vanaf de locatie een directe wegaansluiting op de Klinkenbergerweg zou komen. De gemeente kiest ervoor dat niet te doen, omdat de bestaande wegen het verkeer goed aan kunnen.

Wethouder Peter de Pater is blij dat er eindelijk wat gebeurt: ,,Met 140 nieuwe woningen werken we aan de groei van Ede. We kiezen voor een mooie mix van woningen die aansluit bij de vraag van nu. Het nieuwe plan past veel beter in de omgeving dan de hoge, oude flat die er nu staat.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei