Volledig scherm
PREMIUM
Een Canadese tank bij modelboerderij De Harscamp, waar Maxwill Warren King sneuvelde. © Jan Lauer; archief Geert van Tongeren

Naam in Harskamp gesneuvelde Canadees blijft gewoon op monument in Otterlo

OTTERLO/ HARSKAMP - Een plaquette in Otterlo herinnert aan de slachtoffers van de Slag om Otterlo, kort voor de bevrijding van de gemeente Ede op 17 april 1945. Maxwill Warren King sneuvelde echter een dag eerder in Harskamp.

De lijst op het monument in de Dorpsstraat in Otterlo is indrukwekkend. De 23 namen van gesneuvelde geallieerde militairen en die van vier dorpsbewoners herinneren bijna 75 jaar na dato aan een van de laatste veldslagen uit de Tweede Wereldoorlog in Nederland: de Slag om Otterlo. In de nacht van 16 op 17 april probeerden Duitse troepen op de Veluwe door te steken naar hun hoofdkwartier bij Rhenen. In Otterlo stuitten ze op Canadese en Engelse troepen, wat uit liep op een bloedige slag waarbij honderden doden en gewonden vielen. Volgens de plaquette zou ook de Canadese militair King Maxwell W. (officieel Maxwill Warren King) zijn gesneuveld bij deze slag.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei