Natuurbrand verwoest ruim 7 hectare Ginkelse Heide

VideoEDE - Op de Ginkelse Heide bij Ede woedde maandagmiddag een forse brand. Volgens de brandweer stond een terrein van ruim 7 hectare in brand. Rond 17.15 uur heeft de brandweer het sein brand meester gegeven. Er is dus geen gevaar meer voor uitbreiding.

De brandweer heeft nog een tijd nageblust, rond  17.40 uur was het vuur uit. 

Oefening defensie

Volgens de brandweer is de brand mogelijk ontstaan door een oefening van defensie. In de middag werd in het gebied onder meer gevlogen met militaire helikopters. De eerste melding van de natuurbrand kwam ook van defensie. ,,En vlak voor de brand is er ook nog een helikopter geland.’’

Deuren dicht 

De brand ging gepaard met veel rook. De brandweer riep bewoners in de omgeving op om ramen en ventilatieroosters te sluiten bij overlast. ,,De brand zorgt voor witte rook die over een deel van Ede kan trekken’’, meldt een woordvoerder. ,,Mensen doen er goed aan deuren en ramen dicht te doen.’’

Er is een gebied van ruim 7 hectare in vlammen opgegaan. Op het hoogtepunt van de brand was de rooklucht tot in Ede te ruiken.  Ook was de rookpluim vanuit Wageningen te zien. 

Slachtoffers vielen er niet. Er was volgens de woordvoerder geen direct gevaar voor mensen en voor zover bekend zijn er ook geen dieren getroffen.

Volledig scherm
Natuurbrand op de Ginkelse Heide. © Roland Heitink/ Persbureau Heitink
Volledig scherm
De brand op de Ginkelse Heide bij Ede. © Roland Heitink/Persbureau Heitink
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei