Volledig scherm
© Herman Stöver

Nieuw poppodium Ede kost hoe dan ook miljoenen

EDE - Twee miljoen euro. Dat is het minimale bedrag dat Ede kwijt gaat zijn aan het geschikt maken van het poppodium aan het Kuiperplein. Wil Ede tegemoetkomen aan alle eisen van het poppodium, dan is het ruim vier miljoen euro kwijt. 

Ede heeft de eerste berekeningen op een rij gezet voor de noodzakelijke vernieuwing van het pand. Een poppodium dat echt als zodoende kan functioneren, kost de stad eenmalig veel geld, zo blijkt. 

De Edenaren achter Astrant, voorheen poppodium Ede, betrokken in 2016 het voormalige jongerencentrum aan het Kuiperplein. Dat jongerencentrum was door de gemeenteraad gesloten omdat het niet liep. Vervolgens mochten Xander van Zoelen en Stephan Beumer en hun kompanen proberen er een succesvol poppodium van te maken. Met subsidie van de gemeente. 

Niet gebouwd op pop en rock

Al snel bleek echter dat het gebouw daarvoor helemaal niet geschikt is. ,,Dit is echt wel een probleem. Het gebouw is ooit gemaakt voor de harmonie en dus berekend op licht versterkte muziek'', zei van Zoelen daar eerder over. Feesten en concerten kunnen voorlopig alleen  tot twaalf uur duren. Daarna moet iedereen naar huis om te voorkomen dat de buren er last van hebben. 

Het onderzoek is nog niet klaar, maar Ede laat de gemeenteraad al wel weten dat het na de zomer een voorstel naar de raad wil sturen. Daarin zal staan dat doorgaan op de huidige weg wat hen betreft geen optie is. De oplossing zou kunnen zijn om te verhuizen. De gemeente bekeek de laatste maanden tien mogelijke andere locaties voor het podium, maar vond geen enkele geschikte. 

Onlogisch

Blijft dus over het plan om het huidige pand te gaan verbouwen. De goedkoopste optie is een ingrijpende verbouwing van het huidige pand. Dit koste een kleine twee miljoen euro. Ambtenaren van de gemeente zijn echter niet overtuigd of met deze ingrepen het verouderde pand wel goed geluiddicht kan worden gemaakt. Ook blijft dan de huidige onlogische indeling, waarbij Astrant lang niet alle ambities kan waarmaken. Zo ontbreekt er een kleine zaal voor beginnende artiesten en een goede foyer. 

En dus komt Ede nu met twee scenario's voor nieuwbouw van een poppodium op de plek. Dit gebouw kan aanmerkelijk groter worden dan het huidige gebouw en bied Astrant dan ook veel meer mogelijkheden. In de duurste variant krijgt het poppodium zowel een grote zaal voor maximaal 400 bezoekers als een kleine zaal voor een publiek tot 150 man. De gemeente benadrukt dat nieuwbouw weliswaar duurder is, het biedt het Poppodium wel de mogelijkheid meer te gaan verdienen. Dit betekent wel dat er ook een tijdelijk onderkomen moet worden gevonden voor optredens en talentontwikkeling.  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei