Volledig scherm

Nieuw station Ede wordt geen tochtige hal dankzij omgeving

EDE - Het nieuwe station Ede-Wageningen wordt geen tochtig geheel waarbij regen en wind vrij spel hebben, zoals Edes raadslid Alexander Vos de Wael (VVD) voorspelde. Dat blijkt uit windonderzoek.

Omdat de geplande stationsoverkapping vrij hoog is en er aan de zijkanten geen beschutting is, vreesde Vos de Wael dat wind en regen vrij spel zouden hebben op de perrons. Reizigers zouden daar geen enkele bescherming hebben tegen de elementen.

Maquette
Mede naar aanleiding van die vrees is windonderzoek gedaan op een maquette. Daaruit blijkt dat de omgeving het station al beschut tegen harde wind. Op de meeste plekken is de windsituatie zelfs goed. Ook van veel regenoverlast is geen sprake, blijkt. De grote overkapping zorgt zelfs voor minder regenoverlast zorgen dan de huidige perronoverkappingen, stelt projectleider Peter van Kleunen. Perronoverkappingen zijn lager, maar ook veel minder breed. Straks zal er minder regen naar binnen vallen, stelt hij.

Vanwege de geslaagde tests is het bestemmingsplan amper aangepast ten opzichte van het eerder gepresenteerde ontwerp. Het bestemmingsplan is dinsdag ter inzage gelegd. Wie bezwaar wil maken, moet dat binnen zes weken doen.

De bouw van het station begint op zijn vroegst eind 2018.

  1. Dit pluimveebedrijf in Lunteren kwam de fipronylcrisis te boven, en krijgt nu complimenten van minister Schouten
    PREMIUM
    VIDEO

    Dit pluimveebe­drijf in Lunteren kwam de fipronyl­cri­sis te boven, en krijgt nu complimen­ten van minister Schouten

    LUNTEREN - Vol overtuiging begonnen Jantine en Martijn van Veldhuizen tien jaar geleden een biologische pluimveehouderij aan de Vitterweg in Lunteren, in de boerderij van zijn grootouders. Dat ging jaren goed, tot in 2017 de fipronylcrisis ook hun bedrijf teisterde. Alle kippen werden geruimd, de kosten waren voor hen. Minister Carola Schouten bezocht maandagmiddag toevallig juist hun bedrijf tijdens haar bezoek aan Food Valley. En loofde hun doorzettingsvermogen.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei