Nieuwste variant vogelgriep nu in hart van pluimveeindustrie: ‘Vraag was niet of het zou gebeuren, maar waar’

videoEDE - De nieuwe variant van de vogelgriep heeft nu ook de Gelderse Vallei bereikt. 3.000 eenden op een bedrijf in Ede worden geruimd. Pluimveehouders kunnen niets extra's meer doen om de griep buiten te houden. Zonder vaccin is het enkel hopen dat het hier voorlopig bij blijft. 

7 reacties

 • Andre Eggerding

  4 maanden geleden
  @ Jan Willems,vogelgriep komt over de hele wereld voor. Bij de grote uitbraak in 2016/2017 werd het griep hier gebracht door trekvogels uit Rusland. In jouw belevingswereld zijn ze uitgenodigd door Rutte.
 • Jan Willems

  4 maanden geleden
  Het staat als een paal boven water, dat een nieuwe zoönose het meest waarschijnlijk, zal ontstaan in Nederland. Zo worden vee-fabrieken van varkens en pluimvee, ondanks de waarschuwingen van medici, veel te dicht bij elkaar gezet. En...vogelgriep is al overgeslagen op zoogdieren. Zoals bij de Spaanse griep. Wanneer de pandemie eenmaal een feit is, zal de wereld, dit Rutteland vol vee-industrie, eeuwig vervloeken
 • Byron Hendriks

  4 maanden geleden
  Het wordt steeds duidelijker dat onze voedselproductie en -consumptie niet duurzaam is en zo niet verder kan. De boeren die verandering tegenhouden voeren een verloren achterhoedegevecht. Onze manier van voedselproductie vernietigt onze natuur, onze leefomgeving en onze gezondheid.
 • Ronnie Janssen

  4 maanden geleden
  Is het niet mogelijk dat de wilde vogels het virus oplopen omdat ze steeds zwakker en dus vatbaarder worden doordat hun leefgebieden steeds kleiner worden waardoor automatisch ook een voedsel tekort ontstaat voor hen. Wij zijn ook veel eerder vatbaar voor van alles als onze weerstand het laat afweten
 • Aaldert Benjamins

  4 maanden geleden
  De kop van het artikel zegt het al: de nieuwste variant vogelgriep. En nu maar hopen dat een nóg nieuwere variant/mutant niet de oversprong maakt naar de mens (zoönose; zie Q-koorts en ook corona wordt daartoe gerekend). Dan hebben we de rapen gaar.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei