Volledig scherm
Wilma Verburg bij de twee eiken. © Herman Stöver

Nog geen duidelijkheid over behoud monumentale eik Enka

EDE- Het is nog niet duidelijk of een van de monumentale eiken op het Enkaterrein kan blijven staan. Vastgoedontwikkelaar De Grondbank Bennekomseweg, een samenwerkingsverband van AM en ASR, wilde kijken of de boom kan blijven, maar heeft hier nog geen definitieve plannen voor gemaakt. 

Bewoners van de wijk maakten zich recent flink druk om de voorgenomen kap van twee monumentale eiken. Volgens bewoonster Wilma Verburg geven de bomen karakter aan de nieuwe wijk. ,,Het is toch eeuwig zonde dat deze bomen moeten wijken voor huizen’’, zei ze eerder. Ze vroeg de gemeente om de kap tegen te houden. 

Geen bescherming

De twee eiken staan op de overzichtskaart van waardevolle en monumentale bomen in Ede. Dat betekent echter niet dat ze beschermd zijn tegen kap. ,,Met een goede onderbouwing bij de kapaanvraag kan voor deze bomen een kapvergunning verstrekt worden’’, zei een gemeentewoordvoerder eerder. 

Raadsvragen

Judith Klostermann van Groenlinks greep de zorgen van de bewoners aan om vragen te stellen aan het college van B&W. Dat laat nu weten dat de twee bomen in 2019 niet door de gemeenteraad zijn aangemerkt als bomen die behouden moeten blijven. Op de plek van de eiken staat woningbouw gepland. Toch wil de ontwikkelaar kijken of in ieder geval een van de bomen kan worden behouden. Een alternatief zou zijn dat er elders in de wijk meer bomen worden neergezet. Deze maand stuurt de ontwikkelaar een voorstel naar de bewoners. 

Soma-terrein

In de antwoorden laat het college ook weten dat voor de plannen op het Soma-terrein verschillende bomen in ieder geval behouden moeten worden en dat er is vastgelegd dat een eik langs de Kerkweg bij voorkeur behouden wordt. Ook voor de kazerneterreinen is vastgelegd welke bomen worden beschermd. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei