Volledig scherm
De SOMA-tunnel in Ede. © Tamara Reijers

Nog geen plan zuidelijke route naar fietstunnel Ede (video)

EDE - De gemeente Ede heeft nog geen uitgewerkt idee over de fietsroute naar de nieuwe Soma-tunnel voor fietsers onder het spoor. Dat stellen raadslid Peter Jansen van de ChristenUnie en de Fietsersbond Ede. Fietsers hebben nu nog een vlakbij gelegen overweg als alternatief maar die sluit volgens plan in 2020.

Jansen stelde deze week schriftelijke raadsvragen over de routes van en naar de nieuwe fietstunnel. Ook omwonenden aan beide zijden van het spoor hebben hun vragen over de ontstane verkeerssituatie.

Haakse bochten
Dagelijks gebruiken alleen al enkele duizenden scholieren de route tussen Ede-Noord en -Zuid in het hart van Ede. Zij rijden nu via overweg in de Kerkweg het spoor over. Als zij aangewezen zijn op de nieuwe tunnel, moeten ze enkele haakse bochten maken om aan beide zijden van het spoor hun weg te kunnen vervolgen. Aan de zuidkant moeten fietsers richting het noorden de Kerkweg oversteken, voor fietsers richting het zuiden geldt het omgekeerde aan de noordzijde.

Een woordvoerder van het gemeentebestuur wil niet vooruitlopen op de antwoorden richting de ChristenUnie. Wel stelt hij dat aan de noordzijde van het spoor de situatie in ieder geval nog sterk zal verbeteren.

De Vallei