De tunnel onder de A12 bij De Klomp waar doorgaand gemotoriseerd verkeer niet meer door mag gaan. De mensen op deze foto doen niets verkeerd.
Volledig scherm
De tunnel onder de A12 bij De Klomp waar doorgaand gemotoriseerd verkeer niet meer door mag gaan. De mensen op deze foto doen niets verkeerd. © Herman Stover

Nog steeds stroom aan boetes bij tunneltje De Klomp

DE KLOMP - De tunnel onder de A12 tussen Veenendaal en De Klomp. Sinds het eind van 2012 mag je daar niet meer rijden met de auto. Maar oude gewoonten slijten blijkbaar langzaam. Vorig jaar werden er 1.540 bonnen uitgeschreven.

De gemeente Ede, verantwoordelijk voor de afsluiting, is ook verbaasd dat er nog steeds zo veel mensen daar rijden terwijl dat niet mag. ,,Je zou denken dat ze het na al die tijd wel weten”, aldus een woordvoerder. ,,Het is toch een boete van 90 euro.”

De tunnel onder de snelweg werd in 2012 afgesloten voor doorgaand verkeer. De weg werd veel gebruikt voor verkeer van Veenendaal naar station De Klomp. Sindsdien moet het verkeer omrijden via de Rondweg De Klomp. Op die manier wordt het dorp ontlast van grote verkeersdrukte.

Protest

Zo zag de situatie er in december 2013 uit na de afsluiting voor gemotoriseerd verkeer.
Volledig scherm
Zo zag de situatie er in december 2013 uit na de afsluiting voor gemotoriseerd verkeer. © Herman Stöver

Tegen de manier waarop de tunnel in maart 2013 was ingericht, rijkelijk gelardeerd met verbodsborden, bestond veel verzet. Er werden diverse bezwaren ingediend door boze automobilisten die de situatie onduidelijk vonden, maar de rechter stelde de gemeente steeds in het gelijk.


In de eerste maanden van 2017 gingen er nog maandelijks ruim 275 automobilisten door de tunnel. Van 1 januari tot 23 maart werden 800 auto’s geflitst. Het aantal echte overtreders ligt vermoedelijk hoger, omdat de twee flitspalen de helft van de tijd uitstaan. Een jaar eerder waren er gemiddeld 400 overtreders per maand. In 2018 komt het gemiddelde uit op 128 geflitste auto's.

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei