Volledig scherm
© Hans Broekhuizen

Noodkreet medewerkers Permar om toekomst

EDE - Alle 65 medewerkers van Permar zonder SW (sociale werkvoorziening)-indicatie staan zoals het nu lijkt per 1 januari 2018 op straat. En daarover luiden de medewerkers nu de noodklok. Niet per se vanwege hun eigen baan. Maar omdat ze vrezen voor grote problemen bij de SW-medewerkers in de toekomst. „Alle kennis en kunde dreigt in één klap te verdwijnen.”

Per 31 december 2017 houdt de sociale werkvoorziening op te bestaan.

Toekomst
De gemeenten die samenwerkten in Permar gaan op dat moment zelf zorg dragen dat sw-medewerkers een baan krijgen en die houden. En daarvoor denken ze de kennis van het huidige Permar niet nodig te hebben. „Het lijkt alsof we niet bestaan”, zegt Hennie Wurms. „We zijn vooral teleurgesteld dat er niets gezegd wordt als: ‘jullie zijn vakkundig personeel en we denken jullie goed te kunnen gebruiken in de toekomst’”, zegt Arjen Heeres, ook actief voor de ondernemingsraden.

Koers
Het werk dat Permar doet blijft ook in 2018, stellen de werknemers. „Gemeenten suggereren dat ze het zelf wel kunnen. Maar wat is hun plan? Dat is voor veel gemeenten nog niet duidelijk.” De medewerkers van de sw-organisatie verwijzen ook naar een rapport van de Sociaal economische raad (SER) uit juni, waarin de SER zich zorgen maakt over het afbrokkelen van bestaande kennis bij SW-bedrijven. De medewerkers roepen de vijf deelnemende gemeenten van Permar nu op de koers voor de toekomst bij te stellen.

Helder
Het gaat om Barneveld, Scherpenzeel, Ede, Wageningen en Renkum. Permar-directeur Bor Veen begrijpt de zorgen van het personeel. „Het klopt dat gemeenten nu hun plannen nog niet helder hebben. Toch sluit hij niet uit dat medewerkers van Permar straks voor de verschillende gemeenten aan de gang gaan. „Maar dat kunnen we alleen niet garanderen. Daarom roepen we werknemers op nu te anticiperen op hun eigen situatie.”

De Vallei