Volledig scherm
Nijmegen gaat de parkeertarieven verhogen. Foto: ANP

Noodkreet om betaald parkeren centrum Ede

EDE - Er moet snel iets gebeuren om het centrum van Ede aantrekkelijker te maken voor de parkerende bezoeker. Deze noodkreet komt van de Stichting Binnenstadsmanagement Ede (SBE), waarin ondernemers en pandeigenaren samenwerken.

Voorzitter Anne-Marie Vreman eist een gebaar van de gemeente Ede richting het centrum.

Dat heeft volgens haar ernstig te lijden onder het sentiment van hoge parkeertarieven. Consumenten wijken steeds vaker uit naar completere stadscentra in de wijde regio of juist naar wijkcentra, waar ze gratis kunnen parkeren. De leegstand in het centrum is al fors en mogelijk verdwijnt op korte termijn trekker V&D uit Ede.

Wachten

De SBE en de gemeente werken aan een onderzoek naar betaald parkeren. Dat moet rond de zomer gereed zijn. Maar het is de vraag of Ede zo lang kan wachten met een ingreep, stelt de SBE-voorzitter. "Het is 5 over 12. Als de winkels straks weg zijn, hoeft het niet meer.

Duidelijkheid

De SBE noemt een dagkaart voor centrumparkeren van 4 euro per dag als optie. "Of het eerste uur gratis parkeren. Het gaat erom dat de consument duidelijkheid krijgt." De gemeenteraad van Ede besluit donderdagavond over de invoering van vooraf betaald parkeren op gemeentelijke terreinen, wat de gemeente financieel voordeel oplevert.

De Vallei