Volledig scherm
Het tuindorp Kolkakker in Ede. © DG

Notaris bij stemming over toekomst tuindorp Ede

EDE - Een notaris houdt toezicht op de stemming over een toekomstplan voor het tuindorp Kolkakker in Ede, die de komende weken op de agenda staat. De bewoners moeten ja of nee zeggen tegen een plan om 50 van de 163 woningen te renoveren en de rest te slopen. In ruil daarvoor komen in totaal maximaal 220 huizen terug.

Tijdens de bewonersavond dinsdag bleek dat er nog veel vragen zijn over het plan.

Eis
Een deel van de bewoners verwijt Woonstede onvoldoende aandacht te hebben voor het historische karakter van de wijk. Zij willen dat meer woningen worden gerenoveerd. Enkele aanwezigen namen er geen genoegen mee dat de bewonerscommissie en Woonstede samen de stemmen zouden tellen en eisten inzet van een notaris. Die wens werd ingewilligd.

Onderhandeld
De bewonerscommissie en verhuurder Woonstede presenteerden daar hun gezamenlijke voorstel waarover een jaar is onderhandeld. Woonstede heeft eerder met de Huurdersbond afgesproken dat minstens 70 procent van de bewoners achter een plan voor renovatie of sloop moet staan.

Brief
De brief met de oproep om een stem uit te brengen gaat deze week de deur uit, er is 2 weken tijd om te stemmen. Woonstede denkt over een week of drie de uitslag te hebben. Als de bewoners 'nee' zeggen, wordt het plan voorlopig stilgelegd. Klinkt er een 'ja', dan treedt het sociaal plan in werking en begint het werk aan een stedenbouwkundig plan.

De Vallei