Volledig scherm
Helikopters op Deelen tijdens oefening Falcon Autumn. © Raphael Drent

Oefening zit erop: heli's naar huis, rust keert terug op Deelen

DEELEN - Het zit erop. De grootschalige oefening Falcon Autumn met uitvalsbasis vliegveld Deelen is afgerond. Donderdag vlogen de deelnemende helikopters terug naar hun thuisbasis Gilze-Rijen.

Luchtmachtbasis Deelen was vanaf eind september het epicentrum van de oefening waaraan 2.200 militairen meededen. Bij de oefening werden zo'n twintig helikopters, vier straaljagers, twee transportvliegtuigen en een drone ingezet. Dat leidde tot extra luchtverkeer in Deelen en omgeving.

Rust

Tilburg kreeg daardoor even rust. Gelderland nam de herrie van startende en landende Chinook en Apache helikopters over. Defensie had als het ware de Gilzen-Rijen 'even' verhuisd naar Deelen.

Op het vliegveld stonden grote gele luchtvaartbrandweerwagens; een voorwaarde om te kunnen vliegen. Niet alleen Gelderland nam de herrie van Brabant over. Deelen was uitvalsbasis, maar er werd ook geoefend in Harskamp, de Edese en Ginkelse Heide, in Terwolde, op vliegveld Twente, bij Coevorden, Assen en in het Groningse Zoutkamp.

Volledig scherm
Een cargo-drop op Deelen tijdens oefening Falcon Autumn. © Raphael Drent
Volledig scherm
Aelikopters op Deelen tijdens oefening Falcon Autumn. © Raphael Drent
Volledig scherm
© Raphael Drent
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Politiebureaus Gelderland-Zuid in weekend op slot: ‘Onbegrijpelijke noodgreep’
    PREMIUM

    Politiebu­reaus Gelderland-Zuid in weekend op slot: ‘Onbegrij­pe­lij­ke noodgreep’

    NIJMEGEN - Het hoofdbureau van de politie in Nijmegen is sinds kort gesloten op zaterdag en zondag. Dat betekent dat in heel Gelderland-Zuid (het district onder de Waal) geen politiebureau meer open is voor publiek, bevestigt politiechef Lute Nieuwerth. Het politiebureau in Arnhem blijft in de weekenden wel gewoon open. De bureaus in Ede, Wageningen en Doetinchem zijn al jaren alleen op zaterdag geopend.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei