Volledig scherm
Foto: ANP

OM eist celstraf voor afperser Spar in Otterlo

ARNHEM - De officier van justitie heeft woensdag 2 jaar cel geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk, voor de man die in het najaar van vorig jaar supermarkt de Spar in Otterlo afperste. De 43-jarige Utrechter beweerde dat hij zuivelartikelen in de winkel had vergiftigd.

De man had een brief opgesteld, waarin hij uitlegde dat hij 25.000 euro in bepaalde coupures wilde. Als hij die niet kreeg, zou hij niet zeggen welke artikelen in de Spar bewerkt waren met een geurloos en reukloos middel dat coma kan veroorzaken en dat fataal kan zijn voor zieken, ouderen en baby’s.

Spijt
De winkelier belde echter de politie. Die politie kon de man op het spoor komen, na de uitzending van camerabeelden op Omroep Gelderland, en hield hem aan. De man bekende alles en zei dat hij spijt had.

Volgens gedragsdeskundigen is hij een intelligente man met een antisociale persoonlijkheidsstoornis met narcistische trekken, die vooral bezig is met zichzelf. Hij is al 15 jaar met tussenpozen werkloos, was een tijd dakloos en heeft een strafblad met onder meer flessentrekkerij en straatroven erop. De verdachte wijt zijn actie aan zijn cannabisverslaving en traumatische gebeurtenissen uit het verleden, waarvoor hij onder bepaalde voorwaarden behandeld wil worden.

Motivatie
De officier van justitie plaatste vraagtekens bij zijn motivatie en vond dat de man eerst een gevangenisstraf moet uitzitten. De rechtbank doet uitspraak op 18 mei.

  1. Weggestuurde vrijwilligsters Toon Hermanshuis in Ede mogen niet terugkomen

    Weggestuur­de vrijwillig­sters Toon Hermans­huis in Ede mogen niet terugkomen

    ZUTPHEN / EDE - Twee ex-vrijwilligsters Atie van de Meent uit Ede en Nelleke Middendorp uit Lunteren mogen niet terugkeren op hun plek in het Toon Hermanshuis in Ede. De twee stapten naar de rechter om hun vrijwilligerswerk in het Gelderse Valleiziekenhuis waartoe het huis behoort terug te eisen. Maar de rechter oordeelde deze vrijdag dat de stichting het recht had de overeenkomst met de twee vrouwen te beëindigen.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei