Volledig scherm
Het pand in Ede waar Monkey Town zich wil vestigen. © DG

Omstreden plan Monkey Town Ede kreeg onterecht vergunning

EDE - De gemeente Ede heeft de vergunning voor een vestiging van Monkey Town in Ede-Zuid onterecht verleend. Dat zegt de onafhankelijke commissie voor de bezwaarschriften van de gemeente, die stelt dat de vergunning voor het speelparadijs met horeca niet in stand kan blijven.

Ede gaf in augustus de vergunning af voor het centrum van ruim 3.000 vierkante meter aan de Vening Meineszstraat, vlakbij de AH XL in Ede. Het concept is vergelijkbaar met dat van keten Monkey Town, maar het centrum in Ede zou Pleasure Dome gaan heten.

Kruimelgeval
Er kwamen 40 bezwaren binnen van omwonenden en ondernemers die vrezen voor toenemende concurrentie voor hun bedrijf. Tijdens de zitting van de bezwarencommissie bleek al dat Ede de vergunning had verleend met een beroep op de zogenoemde kruimelgevallenregeling uit de wet Ruimtelijke Ordening. De commissie stelt dat dit niet kan bij een leasurecentrum van deze omvang en dat een andere weg gekozen had moeten worden, die meer tijd en onderzoek vraagt.

Uitzoeken
Het gemeentebestuur kan de uitspraak naast zich neerleggen. Ook kunnen B en W besluiten een andere route te volgen, maar dan is wel onder meer een verklaring van geen bezwaar nodig van de gemeenteraad. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat Ede 'goed gaat uitzoeken waarom de commissie tot dit besluit is gekomen'. Ze verwacht de conclusie over enkele weken. Initiatiefnemer Salim Noorzad wacht af wat de volgende stap van de gemeente zal zijn.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei