Volledig scherm
Onderzoek naar aardwarmte langs de A15 bij Oosterhout. © Paul Rapp

Onderzoek naar aardwarmte diep in de Edese grond

EDE - Is het mogelijk om aardwarmte te winnen uit de grond onder Ede? Om het antwoord op die vraag te vinden, doen Energie Beheer Nederland (EBN) en TNO in Ede onderzoek naar aardwarmte in de ondergrond. 

Dit maakt deel uit van een landelijk onderzoek om informatie te verzamelen over de ondergrond in Nederland. Het doel is nauwkeuriger te kunnen inschatten waar aardwarmtewinning mogelijk is. 

Onderzoekslijn

De ‘onderzoekslijn’ waar Ede deel vanuit maakt, loopt van de gemeente Cuijk via Nijmegen, Neder- en Overbetuwe, Wageningen, Ede, Barneveld en Nijkerk naar Putten. Het onderzoek duurt naar verwachting tot eind januari. In de kerstvakantie wordt het onderzoek tijdelijk stopgezet.

Geluidsgolven

Bij dit verkennende onderzoek worden geluidsgolven de grond in gestuurd om zo de dikte en ligging van de onderliggende aardlagen in kaart te brengen. 

Bewoners en eventuele bedrijven in de directe omgeving van de werkzaamheden zijn door EBN per brief geïnformeerd.

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Bij het onderzoek naar aardwarmte wordt een gat van 8 meter diep gegraven. Daar gaat een springlading in. Na ontploffing geven de geluidsgolven een aanwijzing over de aanwezigheid van aardwarmte in de bodem. © Paul Rapp

Warm water

Aardwarmte is warm water dat van nature diep in de bodem aanwezig is. In grote delen van Nederland is echter weinig informatie bekend over de ondergrond en de rijksoverheid wil daarover meer informatie verzamelen. 

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat financiert daarom het landelijk onderzoek Seismische Campagne Aardwarmte Nederland (SCAN). Het rijk ziet kansen om met aardwarmte een deel van onze warmtevraag in huizen, kantoren en voor bepaalde industrie te verduurzamen.

Meer informatie

Klik hier voor meer informatie over SCAN. Daar is ook een kaart te vinden met de onderzoekslijn.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei