De aansluiting van de A30 op de A1 bij Barneveld.
Volledig scherm
De aansluiting van de A30 op de A1 bij Barneveld. © Herman Stover

Onderzoek naar opwekken van energie langs A30

Rijkswaterstaat doet onderzoek naar de mogelijkheden voor het opwekken van duurzame energie op grond die hij in beheer heeft langs rijksweg A30 (Barneveld-Ede).

De A30 kan geschikt zijn, doordat er op korte termijn geen plannen zijn voor reconstructie of verbreding van de weg, aldus Rijkswaterstaat. De dienst beheert langs de A30 vooral bermen en grond rond op- en afritten.

Bijdragen

De uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zegt waar mogelijk te willen bijdragen aan de energietransitie in Nederland, de overgang van fossiele brandstoffen naar volledig duurzame energiebronnen zoals zonne- en windenergie.

De provincie Gelderland en Rijkswaterstaat hebben een adviesbureau gevraagd om een 'ruimtelijke visie' die een beeld moet geven van 'de ontwikkelingsmogelijkheden van hernieuwbare energie rondom de A30', schrijft gedeputeerde Peter Drenth in een informatiebrief aan Provinciale Staten van Gelderland.

Hernieuwbare energie is energie van natuurlijke bronnen die constant worden aangevuld, onder meer uit wind, zon en bodem. De kaarten die tijdens het onderzoek worden ontwikkeld zijn naderhand openbaar, zegt de gedeputeerde. ,,Ze zullen geen locaties laten zien waar windturbines of zonnevelden komen. Maar plekken waar mogelijkheden liggen.’’

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei