Onderzoek naar vrijwilligersprobleem Ede

EDE - De gemeente Ede gaat de komende maanden in kaart brengen hoe het met vrijwilligers gesteld is.

Te weinig jeugdleiders voor de scouting, geen koffieschenkers meer in het verzorgingstehuis of een sportwedstrijd die afgelast moet worden omdat er geen scheidsrechter is. Dat zijn de voorbeelden waar Ede zich de komende maanden in gaat verdiepen. 

Niet gemakkelijk

Wethouder Harry van Huijstee heeft de gemeenteraad beloofd goed in kaart te brengen hoe het Edese vrijwilligersland er bij staat.   Elza Knoop van de gemeente Ede laat weten dat de opdracht niet gemakkelijk is. ,,Organisaties als Malkander, sportservice Ede of de scouting hebben allemaal hun eigen vragen en hun eigen problemen op het gebied van vrijwilligers. We gaan hen allemaal individueel benaderen met de vraag: wat is hun wens? Uiteindelijk hopen we dan een helder beeld te hebben wat er speelt.’’

Volledig scherm
Bron NEC. © Roos Koole

Noodklok

Knoop wijst erop dat bij de gemeente nog nooit de noodklok is geluid over een tekort aan vrijwilligers bij de organisaties. ,,Het tekort is ook niet nieuw. Maar misschien verschuift het wel.’’ Op basis van de gesprekken zal de gemeente Ede na gaan denken over oplossingen als cursussen in vrijwilligers werven.  In 2018 moet er dan nieuw beleid ontstaan op vrijwilligersgebied. 

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei