Volledig scherm
Impressie van ‘Vensters op het verleden’. © Gemeente Ede

Onthulling van landmark op Ginkelse Hei bij Ede is op 18 september

EDE - Het kunstwerk ‘Vensters op het verleden’ wordt op woensdag 18 september officieel onthuld. Dat meldt ontwerpster Karin Colen. De plaatsing van het zogeheten landmark op de parkeerplaats bij de schaapskooi op de Ginkelse Hei begint op dinsdag 27 augustus.

Een bedrijf in het Limburgse Nederweert is bezig met het vervaardigen van het kunstwerk van staal. ,,Het wordt straks natuurlijk nog wel even spannend of alles goed past als ze het werk gaan monteren’’, zegt Colen.

,,Maar tot nu toe ben ik super blij met hoe alles is gemaakt.’’ De betonnen vloer, waarop het kunstwerk komt te rusten, ligt al enige tijd klaar.

Staal dat kan roesten

De Brabantse won de ontwerpwedstrijd voor een landmark van de gemeente Ede. Een landmark is een markante plek in het landschap en moet passanten verleiden om te kijken wat het wil zeggen.

Ruim vijfduizend mensen brachten hun stem uit en circa twee derde van hen had een voorkeur voor ‘Vensters op het verleden’. Het werk wordt gemaakt van staal dat kan roesten.

Colen wil de bezoekers laten zien wat er op die plek in het verleden is gebeurd. Dat doet ze met het beeld van een landende parachutist. ,,Nu is deze plaats op de hei een plek van leegte en rust met een mooi uitzicht op het bos’’, zei ze bij de presentatie van haar werk.

,,Maar dat was in 1944 wel anders. De springende parachutisten werden door de Duitsers opgewacht en onder vuur genomen. De stalen draden rond de parachutist verbeelden de kogelregen van de Duitsers.’’ 

Citaten

Als nieuwsgierigen eenmaal bij het werk staan, dan kunnen ze straks citaten lezen van ooggetuigen van de luchtlandingen in 1944.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei