Volledig scherm
Vuurwerk. © Gemeente Ede

Op deze plekken in Ede mag je geen vuurwerk afsteken

EDE - Het terrein van De Keetmolen, ten noorden van station Ede-Wageningen, is toegevoegd aan de lijst vuurwerkvrije zones in de gemeente Ede. De Keetmolen is een rijksmonument met een rieten dak. 

Vanwege een verhoogde kans op brandgevaar is deze locatie daarom ook ingesteld als vuurwerkvrije zone. In totaal zijn er dit jaar elf  vuurwerkvrije zones. De afgelopen twee jaar waren er al vuurwerkvrije zones ingesteld in de gebieden rond het ziekenhuis, de hospices, de twee kinderboerderijen en een aantal tunnels. 

Overlast 

Dieren en zieke mensen ervaren meer overlast van vuurwerk dan anderen, is de gedachte van de gemeente. Door het instellen van vuurwerkvrije zones wordt er rekening gehouden met deze kwetsbare groepen. 

Daarnaast geeft het afsteken van vuurwerk in tunnels extra geluidsoverlast voor omwonenden en kan tot gehoorschade leiden bij de gebruikers van de tunnel. 

Tunnels, zorginstellingen en kinderboerderijen

Op en rond de volgende plekken mag geen vuurwerk meer worden afgestoken: Ziekenhuis Gelders Vallei, hospice De Olijftak, hospice Bennekom, zorginstelling de Herbergier Ede, kinderboerderij De Oude Hofstede, kinderboerderij De Proosdij, fiets- en voetgangerstunnel op het Somapad, station Ede-Wageningen met de daar aanwezige voetgangerstunnel inclusief de Albertstunnel bij de Klinkenbergerweg, de fietstunnel onder de N224 tussen de Otterloseweg en de Bospoort, de fiets- en voetgangerstunnel onder de N224 bij winkelcentrum Parkweide en het het terrein van De Keetmolen (Stationsweg 118).

Sterretjes en knaltouwtjes mogen wel

In de directe omgeving van deze locaties is het afsteken van vuurwerk tussen 18.00 uur op oudejaarsdag en 02.00 nieuwjaarsdag verboden, met uitzondering van zogeheten fop- en schertsvuurwerk, zoals sterretjes, knaltouwtjes en dergelijke. Buiten de hierboven genoemde tijden is het afsteken van vuurwerk sowieso verboden.

Kijk voor de kaart met daarop alle vuurwerkvrije zones op ede.nl/veiligheid.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei