Volledig scherm
Vooraf betaald parkeren op het Kuiperplein in Ede-Centrum.

Opbrengst betaald parkeren Ede in maart gedaald

EDE - De inkomsten uit betaald parkeren in het centrum van Ede zijn in de eerste maand na de invoering van vooraf betalen behoorlijk gedaald. Volgens de gemeente Ede kwam er 64.000 euro binnen aan parkeergelden voor de 3 pleinen rond de binnenstad, vorig jaar was dat 78.000 euro.

De cijfers zijn enigszins vertekend omdat bij het bedrag van 64.000 euro het btw-voordeel van 21 procent dat de gemeente haalt dankzij vooraf betaald parkeren, is meegerekend. Zonder btw-voordeel zou de opbrengst in maart dit jaar net boven de 50.000 euro uitkomen.

De opbrengst vorig jaar was bovendien feitelijk hoger omdat bij dat bedrag eigenlijk nog de btw-afdracht van 21 procent moet worden opgeteld.

Ophef
De slagbomen op het Van Dijkeplein, het Bunschoterplein en Kuiperplein in Ede zijn sinds 10 maart verdwenen. Automobilisten moeten hun parkeergeld sindsdien direct afrekenen of betalen via een app op hun mobiele telefoon.

De invoering leidde de afgelopen weken tot grote ophef onder bezoekers en ondernemers in Ede-Centrum. De winkeliers stellen dat het bezoek sinds de komst van het nieuwe parkeersysteem, op 10 maart, fors is gedaald.

Oogst
Het gemeentebestuur is gegeven de omstandigheden tevreden met de financiële oogst van de eerste maand na de invoering van vooraf betaald parkeren. Die is 'absoluut niet representatief', schrijven B en W in antwoorden op schriftelijke raadsvragen over de kwestie van CDA en VVD. Immers, het publiek moet nog wennen en bovendien werd er in maart nog gewerkt aan de nieuwe inrichting van het Bunschoterplein.

Probleem
Het is voor het eerst dat Ede bedragen vrijgeeft in deze zaak. Bezettingscijfers van de verschillende pleinen worden niet genoemd.

Volgens Stef van der Klok, raadslid voor de VVD, is het probleem dat de gemeente in euro's denkt op dit vlak, en niet in bezoekersaantallen. „Ede wilde 240.000 euro per jaar besparen op betaald parkeren door vooraf betalen in te voeren. Ik ben bang dat we dit voordeel niet gaan halen.”

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei