Volledig scherm
Hond Pablo heeft de operatie, die hij moest ondergaan vanwege een zwijnenaanval, goed doorstaan. © Tamara Reijers

Opnieuw hond aangevallen door wild zwijn

EDE - Wederom is er in Ede een hond aangevallen door een wild zwijn. Eigenaar Matthijs Amsing schrok zich dinsdagmiddag rot toen hond Pablo bloedend de bosjes uit kwam. Hij was met zijn twee honden aan het wandelen bij de Driesprong, nabij de Eder heide. 

Ondanks de shock reageerde Amsing snel. ,,Ik heb mijn shirt uitgedaan en om de wond heen gebonden. Vervolgens heb ik de dierenambulance gebeld."

Quote

De binnenkant van de lies was doorboord en daarbij was een slagader geraakt.

Dierenarts Marijke Lub

Marijke Lub, behandelend dierenarts, vertelt dat de situatie kritiek was. ,,Tijdens de operatie bleek dat de binnenkant van de lies was doorboord en daarbij werd een slagader geraakt." Als de eigenaar en de medewerker van de dierenambulance niet zo goed gehandeld hadden, had de hond het volgens haar niet gered. 

Derde keer

Voor zover bekend, is het de derde keer dit jaar dat een hond uit Ede in aanraking komt met een agressief zwijn. In januari liepen twee honden in bosgebied De Sysselt al flinke wonden op toen een everzwijn ze aanviel. 

Weerbaar wild

Boswachter Robert Jan Bunzelman, van Geldersch Landschap Ede, laat weten dat het ieder jaar wel weer een aantal keer raak is tijdens het biggen-seizoen. ,,Waar wilde zwijnen leven en honden los mogen lopen, kun je het niet voorkomen. In de periode van januari tot mei worden de meeste biggen geboren. De zeugen beschermen hun jongen als er iets of iemand in de buurt komt, het is nu eenmaal weerbaar wild."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei