Opnieuw klachten over Edese konijnenfokker: ‘Ze leefden op vijf centimeter stront’

EDE - Een konijnenfokker uit Ede lijkt wederom in de fout te gaan. Eind januari werden er bij de Edese fokker, die ook kippen verkoopt, ruim tweehonderd konijnen in beslag genomen.

,,Het klopt dat we weer klachten binnen krijgen over deze fokker”, zegt een woordvoerder van de politie.

Een politiewoordvoerder gaf destijds aan dat het ging om konijnen die als huisdier worden gehouden. Er kwamen meldingen binnen dat de fokker niet goed voor zijn konijnen zou zorgen. 

Bij verschillende controles van de dierenpolitie en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) bleek dat de dieren in vervuilde hokken zaten, in sommige gevallen zelfs zonder water en ruwvoer. Dit is erg belangrijk voor deze dieren.

‘Die oogjes die je aanstaren’

Een Wageningse, die niet met haar naam in de krant wil, bezocht de konijnenfokker onlangs om kippen te halen. ,,Toen we naar de ruimte liepen waar de kippen zaten, zagen we ook de konijnen zitten.’’

Het was schrikbarend, stelt ze. ,,Het rook in de hal enorm naar ammoniak. De beestjes zaten in donkere hokjes van 30 bij 30 centimeter. De meeste hadden jongen.”

De Wageningse zegt dat er in de hokken geen water of voer was. ,,De beestjes leefden letterlijk op vijf centimeter stront. En dan die oogjes die je aanstaren, van ‘neem me mee’, het was vreselijk. Onbegrijpelijk dat deze man de konijnen terug heeft gekregen.”

Quote

Ik heb geen klachten gehad en ze zijn hier ook niet meer wezen kijken.

Edese konijnenfokker

‘Ik ga er nu anders mee om’

De politie zegt de afgelopen tijd geen controles te hebben uitgevoerd bij de fokker, maar de klachten ‘uiteraard zeer serieus te nemen’. ,,Meer willen we over de zaak niet kwijt”, zegt de woordvoerder.

De fokker is niet bereid zijn kant van het verhaal te vertellen. Hij schrikt zichtbaar van de nieuwe klachten. ,,Ik heb geen klachten gehad en ze zijn hier ook niet meer wezen kijken.”

De man zegt dat hij de in beslag genomen konijnen na drie weken terug heeft gekregen. ,,Ik ga er nu op een andere manier mee om. Ze hebben allemaal ruwvoer en te drinken.” Ook vertelt hij dat hij van plan is het fokken van konijnen af te bouwen. ,,Ik wil naar 25 fokdieren toe.”

Volledig scherm
De inbeslagname van de konijnen begin dit jaar op politiebeeld. © Politie

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei