De Otterlose voetbalbroers Jordi (links) en Kevin Hazeleger poseerden in 2013 op de velden van complex Onderlangs.
Volledig scherm
De Otterlose voetbalbroers Jordi (links) en Kevin Hazeleger poseerden in 2013 op de velden van complex Onderlangs. © Herman Stöver

Otterlo moet nog even wachten op nieuwbouw sportvelden

OTTERLO - De plannen voor de bouw van (maximaal) 72 woningen op de voormalige sportvelden aan de Weversteeg en het Onderlangs moeten nog even wachten op uitvoering. De gevolgen van de nieuwbouw voor natuur, verkeer en recreatie zijn nog niet duidelijk.

Dat blijkt uit een rapport dat de Commissie m.e.r. heeft geschreven in commentaar op het eerder geschreven milieu-effectrapport voor het bestemmingsplan dat de nieuwbouw mogelijk moet maken.

Het milieurapport toont dat de milieueffecten in zijn algemeenheid beperkt zijn. Daar denken sommige Otterloërs anders over. De Stichting Natuurlijk Otterlo kwam eind mei al met een brief, waarin ze zich zorgen met name zorgen maakt over het terrein aan het Onderlangs. Sinds de velden niet meer worden gemaaid, heeft de das het terrein ontdekt als foerageergebied. Elke nacht zoeken volgens de stichting enkele dassen naar voedsel op de voormalige voetbalvelden. Ook zouden er bijzondere mieren zitten.

De Zanding

Het milieurapport wijst er op dat extra woningen in het gebied zorgen voor extra recreatie in de kwetsbare natuur rond De Zanding. Daarnaast is volgens het rapport geluidsoverlast van de tennisbanen te verwachten in de huizen die bij het tennispark verrijzen. Het afsluiten van sommige stukken natuur en het plaatsen van geluidsschermen zou soelaas kunnen bieden.

De commissie concludeert dat er nog onvoldoende duidelijkheid is over het effect op de natuur van rookgassen uit de woningen en uitlaatgassen door extra verkeer. Hoeveel extra verkeer er komt, is ook nog niet berekend. Tenslotte mist de commissie de gevolgen van het afsluiten van natuurgebieden.

Europa

De gemeente Ede heeft gezegd het advies van de commissie over te nemen en belooft voor de extra informatie te zorgen. ,,Maar wat betreft de invloed van schadelijke stoffen op de natuur, wachten we eerst de uitspraak af van het Europese Hof van Justitie over deze materie’’, aldus een woordvoerder van de gemeente. ,,Die verwachten we in de loop van deze zomer.’’ Als die binnen is, neemt het college van burgemeester en wethouders een besluit over het vervolg van dit bestemmingsplan. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei