Volledig scherm
Om 14.00 uur sprongen de parachutisten alsnog boven Ede. © GinoPress

Parachutisten Airborne Ede wagen de sprong en landen op Ginkelse Heide (video)

EDE – Het duurde even, maar om 14.00 uur werden er alsnog honderden parachutisten gedropt op de Ginkelse Heide in Ede. Door de laaghangende bewolking zaterdagmorgen was de eerste dropping afgelast. De mist was voor de parachutisten te gevaarlijk. Rond 12:15 is er toch al een groep parachutisten gesprongen. De rest volgde om 14:00 uur.

Op het evenement zijn inmiddels 40.000 bezoekers aanwezig, laat de gemeente Ede weten.

Market Garden
Bijna 1000 parachutisten uit heel Europa zouden uit historische Dakota's, Herculessen en een Amerikaanse Boeing C-17 springen. De dropping is ter herinnering aan de grote dropping in 1944: Market Garden.

Operatie Market Garden was een geallieerd offensief aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het is de grootste operatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Lees het volledige verhaal van Market Garden op de site Weg naar de Bevrijding.

Bekijk hier een video van de paradropping door de ogen van de parachutisten.

Het duurde even, maar om 14.00 uur werden er alsnog honderden parachutisten gedropt op de Ginkelse Heide in Ede. Door de laaghangende bewolking zaterdagmorgen was de eerste dropping afgelast. De mist was voor de parachutisten te gevaarlijk. Zaterdag werd het begin van operatie Market Garden herdacht.

De Vallei