Volledig scherm
Een parkeerplaats voor zwangere vrouwen in België. © Persgroep

Parkeren met dikke buik? Politicus uit Ede pleit voor plek voor zwangere vrouwen op Kuiperplein

EDE - In of uit je auto komen lastig als je zwanger bent? Als het aan GemeenteBelangen Ede ligt, komen er speciale parkeerplaatsen voor zwangere vrouwen op het Kuiperplein. ,,Als proef’’, zegt raadslid Henk Righolt. Hij heeft er een verzoek voor ingediend bij het gemeentebestuur.

Komend voorjaar begint de herinrichting van het Kuiperplein. ,,Dan moet het mogelijk zijn om een paar bredere parkeerplaatsen aan  te leggen voor deze doelgroep. Voorzien van een bord met daarop een P en een zwangere vrouw. Uiteraard moet er wel gewoon betaald worden voor deze parkeerplaats’’, zegt Righolt.

Dikke buik

Quote

,Ik zag in België dat ze daar speciale parkeer­plek­ken hebben voor zwangere vrouwen. Dat zou bij ons ook moeten.’’

Henk Righolt, Raadslid Gemeentebelangen Ede

Het raadslid is zelf vader en grootvader en weet daarom van dichtbij hoe lastig het is om met een dikke buik in een auto te komen als er een andere wagen dicht op die van jou staat geparkeerd. ,,Ik zag in België dat ze daar speciale parkeerplekken hebben voor zwangere vrouwen. Dat zou bij ons ook moeten.’’

Uit onderzoek van het platform Ouders van Nu onder 5000 aanstaande moeders blijkt dat 82 procent van de zwangere vrouwen moeite heeft met in- en uitstappen van een auto, omdat de parkeerplaatsen vaak te smal zijn. Ouders van Nu pleit daarom voor speciale parkeerplaatsen voor zwangere vrouwen. In Nederland zijn die er nog nauwelijks. Doetinchem heeft onlangs besloten om een paar van zulke brede plekken aan te leggen.

Goed idee

Annemieke van de Goor, verloskundige bij de praktijk EZRA in Ede, vindt het een goed idee. ,,Niet dat ik nu veel klachten hoor van aanstaande moeders. Maar vooral door eigen ervaring. Ik heb zelf kinderen. Toen ik zwanger was, heb ik wel eens bij mijn auto gestaan en gedacht ‘Hoe denken jullie dat ik nu in mijn auto kom?’’’ 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei