Volledig scherm
© De Gelderlander

Pegida-voorman aangehouden bij demonstratie tegen azc Ede

EDE - Een voorman van Pegida is aangehouden op het Raadhuisplein in Ede nadat hij een varkensmuts op zijn hoofd zette bij een demonstratie tegen een azc in Ede. Zeker 80 demonstranten van DTG (Demonstranten tegen gemeente) en Pegida hebben zaterdagmiddag 1,5 uur lang gedemonstreerd tegen het plan van de gemeente voor 1 of meerdere azc's met zeker 600 vluchtelingen. Er zijn toespraken gehouden en er waren vlaggen.

Een andere demonstrante had de varkensmuts opgezet en werd door de politie gesommeerd de muts af te zetten. Dat deed ze, waarop de Pegida-voorman het mutsje overnam en er mee rond ging lopen. De politie hield hem daarop aan. Ter plekke gold een noodverordening.

Noodverordening
Een groep activisten had aangekondigd tegelijkertijd een tegendemonstratie te houden op het plein. Dat was voor de gemeente eerder reden een noodverordening af te kondigen. Burgemeester Cees van der Knaap wilde niet dat de tegendemonstranten naar het centrum zouden gaan en heeft ze een locatie toegewezen bij station Ede-Wageningen.

Volledig scherm
© De Gelderlander
Volledig scherm
Een aanhanger van Pegida wordt aangehouden omdat hij een varkensmuts opzette. © Gelderlander
Volledig scherm
© De Gelderlander
Volledig scherm
Er is veel politie op de been in Ede. © De Gelderlander

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei