Volledig scherm
De spoorwegovergang aan de Kerkweg in Ede. De overgang blijft tot eind 2019 open voor al het verkeer en gaat dan dicht. © Herman Stöver

Petitie: Overweg Ede moet autotunnel krijgen

EDE - De spoorwegovergang bij de Kerkweg in Ede dicht? Alleen als er een tunnel komt. Dat vragen Edenaren in een petitie die al door een kleine 400 mensen is ondertekend.

Eind 2019 sluit de spoorwegovergang aan de Kerkweg, zo is het voornemen van het Edese college. Maar diverse buurtbewoners en ondernemers vinden dat er dan een autotunnel voor in de plaats moet komen. Hoe breed dat draagvlak is en hoe groot de noodzaak is, moet blijken uit onderzoeken die nu gaande zijn.

Petitie

Omwonenden zijn inmiddels een petitie begonnen. Ze willen dat de overgang pas dicht gaat wanneer er een autotunnel komt. Anders wordt Ede volledig afgesloten, aldus de opstellers van de petitie waarvan de teller woensdagmiddag op 347 handtekeningen stond. Zij moeten dan flink omrijden om van Ede-Zuid naar de stad te kunnen rijden.

Onderzoek

Momenteel is er een onderzoek bezig of een extra autotunnel op deze plek mogelijk en wenselijk is. Deze en volgende week gaan enquêteurs langs de deuren rond de spoorweg om te horen hoe de buurtbewoners over de geplande afsluiting en eventuele nieuwe autotunnel denken.

Overgang dicht

De overgang bij de Kerkweg moet dicht omdat er in de toekomst steeds meer treinen overheen komen. Door een andere dienstregeling van de NS stijgt het aantal treinen van 9 naar 17 per uur en daarmee komt de veiligheid in het geding omdat de spoorwegovergang veel vaker gesloten zal zijn. Tijdens een recente controle werden in een uur tijd al elf bekeuringen en drie waarschuwingen uitgedeeld aan mensen die toch overstaken bij dichte spoorbomen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei