Volledig scherm
De schoorsteen is het enige tastbare overblijfsel van de voormalige Enka-fabriek in Ede. © Tamara Reijers

Pijp om vuil Enka-water naar Rijn af te voeren 1,6 miljoen euro duurder

EDE/WAGENINGEN - De pijpleiding die vanuit Ede-Zuid wordt aangelegd naar de Rijn bij Wageningen om met sulfaat verontreinigd grondwater af te voeren kost veel meer dan in 2014 was begroot. 

Eerst waren de kosten voor de aanleg becijferd op 1,9 miljoen euro, inmiddels lijkt de rekening uit te komen op 3,5 miljoen.

Uitvoering

De aanbesteding van het project is dit voorjaar, de uitvoering kan later dit jaar beginnen. De provincie betaalt de aanleg, gemeente Ede en Waterschap Vallei en Veluwe beheer en onderhoud.

Sanering

De Enkafabriek heeft in het verleden 10 miljoen euro uitgegeven aan sanering van het eigen fabrieksterrein. Al in 2006 is afgesproken dat de fabriek niet nog meer hoefde te betalen aan de vervuiling die op haar terrein is begonnen. Het grondwater is ernstig vervuild.

Dit water, de Enkapluim genoemd, zakt steeds verder naar het westen af vanuit het oude fabrieksterrein Ede in Ede-Oost onder de bebouwde kom van Ede door. Als er niets aan gedaan wordt zullen natuurgebieden in het Binnenveld (Bennekomse Meent, Blauwe Hel) er over een paar jaar aanzienlijk door worden aangetast.

Milieugroepen zijn uiterst kritisch over de aanpak.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei