t.b.v. de Gelderlander DGFOTO / de ValleiEde 06/04/2018 parkeren bij Ziekenhuis Gelderse Valleiopdrachtnr. foto: Herman Stöver t.b.v. de Gelderlander DGFOTO de Vallei
Volledig scherm
t.b.v. de Gelderlander DGFOTO / de ValleiEde 06/04/2018 parkeren bij Ziekenhuis Gelderse Valleiopdrachtnr. foto: Herman Stöver t.b.v. de Gelderlander DGFOTO de Vallei © Herman Stöver

Pillen en zalfjes met één druk op de knop: Ziekenhuis Gelderse Vallei start met versturen digitale recepten

EDE - Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede is samen met 41 apotheken in de regio gestart met het digitaal versturen en verwerken van recepten. Met het gebruik van het zogenoemde e-recept wordt de receptoverdracht sneller, makkelijker en veiliger, meent het ziekenhuis.

De medisch specialist kan direct na een poliklinisch consult met één druk op de knop de e-recepten versturen naar de apotheek. Dat gaat sneller dan printen, een handtekening zetten en faxen of het papieren recept meegeven aan de patiënt. 

Kortere wachttijden

De apotheek kan de medicijnen of medische hulpmiddelen alvast klaarzetten, waardoor de wachttijden in de apotheken zullen afnemen. Een bijkomend voordeel is dat het dagelijks veel papier scheelt. Het e-recept is dus een duurzame oplossing.

Daarnaast is het gebruik van het e-recept volgens het ziekenhuis veiliger, omdat alle patiënt- en medicatiegegevens direct in het apotheeksysteem worden overgenomen. De kans op fouten is daardoor veel kleiner. Ook het risico op fraude neemt af omdat e-recepten via een beveiligde verbinding worden verstuurd en daardoor niet kunnen worden gekopieerd of aangepast.

Huisartsen werken al met e-recept

Huisartsen in de regio werken al langer met het e-recept. Voor ziekenhuizen was dit tot voor kort niet mogelijk. Door het tekenen van een regionaal convenant is vastgelegd dat arts en apotheker het e-recept als volwaardig recept beschouwen. 

Hierdoor is het ziekenhuis een stap dichter bij de doelstellingen van een landelijk programma, waarbij digitale gegevensuitwisseling tussen de medische professionals en de patiënt wordt gestimuleerd.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei