De kippen moeten tenminste vier weken binnenblijven.
Volledig scherm
De kippen moeten tenminste vier weken binnenblijven. © ANP

Pluimveehouders uit Gelderse Vallei blij met ophokplicht: ‘Uitbraak vogelgriep moeten we voorkomen’

Kippenboeren in de Gelderse Vallei zijn blij met het besluit van landbouwminister Carola Schouten om een ophokplicht uit te vaardigen.

De maatregel moet voorkomen dat de vogelgriep, die onder meer is aangetroffen in Duitsland, overslaat naar Nederland. ,,Veel pluimveehouders in de Gelderse Vallei hebben de uitbraak van vogelpest in 2003 nog vers in het geheugen. Dat was een heel heftige periode. Een herhaling daarvan moeten we zien te voorkomen. Daarom ben ik heel blij met de ophokplicht’’, zegt Gina van Elten, pluimveehouder uit Barneveld en vicevoorzitter van LTO Gelderse Vallei.

Dierenwelzijn

Kippen van commerciële bedrijven mogen de komende vier weken niet naar buiten. Daarna kijken deskundigen of een ophokplicht nog langer nodig is. ,,Deze maatregelen hebben weinig gevolgen voor het dierenwelzijn. Bij winderig en nat weer zijn kippen toch het liefst binnen’’, zegt Van Elten.

De gevolgen voor de verkoop van vrije-uitloopeieren laten voorlopig ook op zich wachten. Pas als de kippen langer dan zestien weken binnen zitten als gevolg van de ophokplicht, heeft het gevolgen voor de prijs.

Deze regio is een van de belangrijkste pluimveegebieden van Nederland. Er leven 5,9 miljoen kippen.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei