Volledig scherm
Zwaarbewapende agenten staan bij de ingang van het gebouw. © Roland Heitink / Persbureau Heitink

Politie: Dreiging bij Christelijk Lijsttrekkersdebat was reëel

EDE - De politie-eenheden die donderdagavond moet spoed naar CineMec Ede reden vanwege een dreiging, hebben de omgeving weer verlaten.  Volgens de politie was er sprake van een reële dreiging die inmiddels 'ontzenuwd'. 

CineMec was donderdagavond het toneel van het Christelijk Lijsttrekkersdebat. De dreiging had hiermee te maken, aldus de politie.

Nadat er was opgeschaald, werd de ingang bewaakt door enkele zwaarbewapende agenten. Wat er precies aan de hand was, is niet bekendgemaakt.

Last-minute

Volgens de officier van dienst van politie kwam de dreiging ,,vrij last-minute binnen.’’ Daarop is in samenspraak met het OM en de gemeente besloten dat er meer agenten nodig waren bij CineMec. Burgemeester Cees van der Knaap moest vanwege de situatie vlak voor de raadsvergadering in Ede het gemeentehuis verlaten.

Tevreden

Hij liet, nadat de politie bekend had gemaakt dat de dreiging ontzenuwd was, weten zeer tevreden te zijn over hoe de zaak is aangepakt.

Dankzij de voorzorgsmaatregelen werd geoordeeld dat het debat, dat georganiseerd werd door het Nederlands Dagblad, gewoon door kon gaan. 

Onderzoek

Gedurende de avond heeft de politie onderzoek gedaan naar de binnengekomen informatie van de dreiging. Wat hier uitgekomen is, is niet bekend.

Directeur Gerben Kuipers van CineMec kon niets vertellen over de dreiging. Volgens hem was is de sfeer binnen goed. 

Ingang

De politie stond bij beide ingangen van Cinemec geposteerd, zowel de ingang voor het lijsttrekkersdebat in de grote zaal als bij de ingang oor de reguliere bioscoopgangers. Bezoekers konden ook gewoon naar binnen lopen, films gingen gewoon door. Mensen die buiten even wilden roken, werden wel verzocht om dat niet voor de ingang van Cinemec te doen en de ingang vrij te houden.

Debat

Het Christelijk Lijsttrekkersdebat wordt georganiseerd door het Nederlands Dagblad. Bezoekers mogen nog gewoon naar binnen. Ook in de zaal zitten nog gewoon mensen. 

Sybrand Buma (CDA), Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP) zijn te gast bij het debat.

Het debat wordt dit jaar voor de achtste keer gehouden.

Volledig scherm
© Roland Heitink / Persbureau Heitink

De Vallei