Volledig scherm
De Bethelkerk in Ede. © Henk van Holland

Politie onderzoekt inbraak bij Edese kerken

EDE - Nog meer kerken in Ede zijn slachtoffer geworden van inbraak. De politie doet onderzoek. In de nacht van vrijdag 12 op zaterdag 13 april zagen inbrekers hun kans om toe te slaan bij de Bethelkerk (PKN) en De Tabernakel (CGK). Het is geen opvallend nieuws: Edese kerken worden al maanden geteisterd door inbraak. 

Eerder meldde deze krant dat er tussen november en eind maart bij zeker vijf kerken is ingebroken. Een inbraak komt nooit uit, maar voor de Bethelkerk aan de Jan Th. Tooroplaan kwam het bezoek in de nacht van vrijdag op zaterdag al helemaal ongelegen. Tussen 04.00 en 05.00 uur zagen inbrekers hun kans om binnen te komen en een computer te ontvreemden.

Deze gebruikte de kerk om via een beamer liederen te projecteren en om mensen thuis live mee te laten luisteren. Zaterdag kwamen verschillende mensen in de benen om de drukbezochte belijdenisdienst van zondagochtend probleemloos door te laten gaan. Verder mist de kerk een bladblazer en sleutels. De politie vermoedt dat er ook geld is ontvreemd.

De inbrekers hadden die nacht nóg een adres op hun lijstje staan: tussen 05.30 en 05.45 uur sloegen ze toe bij kerkgebouw De Tabernakel aan de Verlengde Maanderweg. Ze forceerden de deur en braken onder meer een kast open. Daar kwamen ze vooral papier tegen, meldt een gemeentelid. ,,We missen niks.’’

Extra alert

De politie is inmiddels een onderzoek gestart naar alle voorvallen. ,,We onderzoeken onder meer of er overeenkomsten zijn in de manier waarop de inbrekers te werk gaan’’, zegt een woordvoerder. ,,We zijn extra alert en nemen het mee in onze surveillance. Ook vragen we de kerken om alert te zijn.’’

In totaal gaat het om zeker zeven kerken die sinds november zijn getroffen door inbraak. Twee kerken daarvan waren tweemaal doelwit. Het is niet bekend of er sinds de inbraak bij de Oude Kerk (twee weken geleden) en het afgelopen weekend nog meer kerken getroffen zijn. De politie kon dat maandag niet vertellen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei