Volledig scherm
Een agent is bezig met onderzoek op de plek waar eerder die avond geprobeerd is een auto in brand te steken. © Roland Heitink / Persbureau Heitink

Politie onderzoekt poging tot brandstichting in Edese wijk Veldhuizen

EDE - Een zwarte plek op een parkeerplaats. Het is alles dat er maandagmorgen rond 01.20 uur nog over is van een poging tot brandstichting in de Edese wijk Veldhuizen. De wijk is al dagen doelwit van autobranden en vernielingen. Meerdere auto's gingen in vlammen op, of raakten ernstig beschadigd. Volgens de gemeente en de politie is een groep van zo'n vijftig Marokkaanse jongeren verantwoordelijk.

De technische recherche van de politie heeft een sporenonderzoek verricht. Gedurende die tijd was de parkeerplaats afgezet met linten. Wat er zich precies op de parkeerplaats heeft afgespeeld, is nog niet duidelijk.

Protest
Nog geen twaalf uur eerder gingen zo'n 150 demonstranten de straat op als protest tegen het wangedrag de groep jongeren in de wijk Veldhuizen.

Aangesproken
Dat hun jongeren de wijk terroriseren, houdt de Marokkaanse gemeenschap in Ede bezig. „Er wordt veel over gesproken”, zegt een Nederlands-Marokkaanse tiener. „Wat er gebeurt, kan echt niet.” Hij merkt dat het zijn weerslag op de hele gemeenschap heeft. „Ik word er ook op aangesproken op straat. Door gewone mensen, maar vooral door de politie.”

Goede voorbeeld
De Marokkaanse consul-generaal Khalid Guelzim sprak gistermiddag in de moskee in Ede de Marokkaanse Edenaren toe. „Hij zei dat we ons niet te veel met de gebeurtenissen moeten bemoeien. Dat we gewoon normaal moeten doen”, zegt een van de jongens die hem heeft horen spreken. „Hij zei: ‘Verpest het niet voor ons, maar geef het goede voorbeeld.’”

De ‘inmenging’ van de consul viel slecht bij politici in het land. Kamerleden spraken er afgelopen weekend schande van en het Amsterdamse VVD-raadslid Dilan Yesilgoz noemde het ‘inschakelen’ van de consul ‘schokkend en fout’.

De Vallei