Leerlingen van het Streek ontvingen gisteren hun diploma.
Volledig scherm
Leerlingen van het Streek ontvingen gisteren hun diploma. © Herman Stöver

Prachtige uitslagen examens; alleen maar blije directeuren

EDE - Alle leerlingen die slagen. Het gebeurde dit jaar maar liefst op vier schoolopleidingen op middelbare scholen in de Vallei. Maar ook op de andere scholen zijn de scores goed. En dus is er overal in de regio volop tevredenheid na de examens. 

Meest opmerkelijke score was de 100 procent score op het vwo van het Ichthus College in Veenendaal. ,,De directeur van het vwo heeft de hele dag met een grijns op zijn gezicht gelopen’’, zegt een medewerkster. 

Jaap van Dam, voorzitter van het college van bestuur: ,,Honderd procent geslaagd is een unieke ervaring.’’ Alleen bij het vmbo kwam het in het verleden wel een keer voor. Eén van de vwo-leerlingen haalde op de valreep de eindstreep. ,,De dag voor de definitieve uitslag kregen we te horen dat de correctie net iets hoger uitviel.’’ 

Het Ichthus College deed het over de hele linie goed. Op het vmbo (tl), de theoretische leerweg, slaagde 92 procent. Van de havisten haalde 95 procent het diploma. Voor de havo, normaliter het zorgenkindje op veel scholen,  is dat een hele mooie score. ,,Ik denk dat het komt omdat we daar kritischer zijn geworden als het om de doorstroming gaat.’’

Fantastisch

Directeur Jan Haasjes van CSG Het Streek, locatie de Zandlaan, kan melden dat zijn school de laatste jaren met stapjes vooruit gaat. ,,Deze uitslag is weer beter dan het jaar ervoor. Ik ben zeer tevreden.”

Op vmbo bbl slaagde 94,9 procent van de leerlingen, op het kbl 90,3 procent en bij de theoretische leerweg 88,1 procent. Juist met die laatste uitslag, die lager lijkt dan de rest, is de school zeer blij. ,,Het gaat hier om leerlingen die een beetje tussen kbl en tl in zweven. Niet de standaard mavo-leerlingen. Het is fantastisch dat zoveel hun diploma hebben gehaald.’’ De theoretische leerweg kende een slagingspercentage van 93,3 procent.

Loftrompet

College Wilfred Nep, rector van CSG Het Streek aan de Bovenbuurtweg in Ede, steekt ook de loftrompet over zijn leerlingen. Van de mavo leerlingen is iedereen geslaagd. ,,Ongekend in onze geschiedenis.’’  Op de havo behaalde 91 procent het diploma, op het vwo was dat 98,3 procent.

Bij het Pantarijn in Wageningen was er een bijzondere prestatie van vmbo basis. Alle 37 leerlingen slaagden. Bij het vmbo kader kwam de score op 94 procent. Na de herexamens komt het totaalpercentage voor de mavo uit op 97 procent. Bij de havo bleek het 92 procent. Op het vwo 96 procent. Op het Pantarijn in Rhenen slaagde 98 procent bij kader en 94 procent bij de mavo. 

Net niet

Felicitaties voor de geslaagden.
Volledig scherm
Felicitaties voor de geslaagden. © Herman Stöver

Op sommige scholen was er nipt geen 100 procent score, zoals op het Pallas Athene College in Ede. Op de mavo bleek 99 procent geslaagd, De havo en het vwo deden het met 87 procent en  96 procent iets minder.  Alle Edese scholen zijn echter blij met de uitslag. Op het Marnix college slaagde 90 procent op het vmbo (tl), 91 bij de havo en 96 bij het vwo. Op het AeresVmbo in Ede slaagden alle 74 leerlingen van de basisberoepsgerichte leerweg en de kaderberoepsgerichte leerweg. Op de gl/tl leerweg slaagde 96 procent van de leerlingen. 

In Veenendaal zien enkele scholen nog wel wat verbetering, zoals op het CLV, waar 90 procent van Mavo een diploma haalde, 91 procent op de havo en 93 procent op het vwo. ,We hebben het iets slechter gedaan dan vorig jaar.  We gaan de examens nog analyseren’’, zegt directeur Karin Wouters. 

Het Rembrandt College in dezelfde plaats heeft volgens rector Bart de Grunt een ‘nette’ uitslag maar ook hij zoekt naar eventuele verbeteringen. Hier slaagde 93 procent bij vmbo tl, 99 procent op de havo en op het vwo 93 procent.  Op CSV het Perron in Veenendaal is men ook tevreden, hoewel de percentages iets lager liggen dan vorig jaar. Op de opleiding GTL slaagde 89.7 procent, bij de kaderberoepsgerichte leerweg 89,5 procent en op de basisberoepsgerichte leerweg 95,5 procent. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei