Precies zes maanden keutels aan de lopende band op de Veluwe: de wolf is officieel terug in ons land

videoDe wolf is terug in Nederland - nu echt. Wolvin GW998f ‘woont’ vandaag precies zes maanden op de Veluwe en daarmee is ze officieel een blijver. Het roofdier laat voortdurend visitekaartjes achter in de vorm van drollen: ‘Dit is mijn gebied.’ Na de otter en de bever hebben we vanaf vandaag dus een soort die terug is van weggeweest. Daarom: 7 vragen over het nieuwste roofdier van ons land.

1. De opmars
Ineens liepen ze door ons land: wolven. Dwars door Oost-Nederland, de noordelijke provincies, tot in het zuid-oosten aan toe. De wolf verovert sinds de val van de muur in 1990 West-Europa: dieren kunnen sindsdien ongestoord de grens over. De soort is bovendien in heel Europa beschermd. 

Wolven markeren met keutels hun leefgebied. De wolvin op de noordelijke Veluwe laat aan de lopende band zien (en ruiken) dat dit haar territorium is. Het is onmiskenbaar: de wolf is terug in ons land.
Volledig scherm
Wolven markeren met keutels hun leefgebied. De wolvin op de noordelijke Veluwe laat aan de lopende band zien (en ruiken) dat dit haar territorium is. Het is onmiskenbaar: de wolf is terug in ons land. © Edo Draaijer


In ons land werd in 2015 de eerste van een serie ‘zwervers’ waargenomen: na anderhalve eeuw liep er weer een wolf door ons land. Wolvin GW998f - het is een aanduiding, geen naam - bivakkeert het langst op één plek: de noordelijke Veluwe. Een andere wolvin zit sinds oktober in het midden van de Veluwe. Onderzoekers weten dat aan de hand van keutels, die aan de lopende band worden gevonden. Een derde wolf zit elders in Oost-Nederland. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei