Volledig scherm
Beatrix en Charles tijdens de officiele herdenking van de slag om Arnhem op de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek in 2013. © ANP

Prinses Beatrix en prins Charles bij luchtlandingen Ede

updateEDE - De Britse troonopvolger prins Charles en prinses Beatrix wonen op 21 september de Airborne Luchtlandingen en Herdenking in Ede bij. Ook zijn er enkele veteranen aanwezig die in 1944 meevochten in de strijd tegen de Duitse bezetter.

Dat meldt de gemeente Ede. De hoogwaardigheidsbekleders komen voor de herdenking van 75 jaar Market Garden. In september 1944 landden duizenden geallieerde parachutisten er als onderdeel van de operatie Market Garden. 

NATO-oefening

De Luchtmobiele Brigade zorgt op die dag met de NAVO-oefening Falcon Leap voor de spectaculaire dropping van ruim duizend parachutisten. De oefening is een manier om de samenwerking bij een luchtoptreden te trainen, samen met acht verschillende landen. Trainen met elkaars materieel leidt tot een betere integratie tijdens gezamenlijke inzet in het buitenland. 

Voor de parachutisten is het beleven van de herdenkingssprong op de Ginkelse Heide bij Ede een manier om hun voorgangers te eren en herdenken. Minister van Defensie Ank Bijleveld en Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer zijn ook aanwezig bij de herdenking.

Andere herdenkingen

Op zijn website meldt prins Charles dat hij in september ook andere herdenkingen bijwoont in Nederland, rond Arnhem. Hoogstwaarschijnlijk is hij, net als in 2013, aanwezig bij de herdenking op de begraafplaats in Oosterbeek.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei