Volledig scherm
Een bewoonster van Veldhuizen A. © Herman Stover

Probleemwijk Veldhuizen wil af van wispelturig beleid

EDE - Inwoners van Veldhuizen A zijn kritisch op het gemeentelijke beleid in de afgelopen jaren in de Edese probleemwijk. De aanpak van problemen was volgens hen te wispelturig, teveel gebaseerd op tijdelijke subsidies en slecht gecommuniceerd. 

Dat is een belangrijke conclusie van een nieuw rapport over de wijk waarin inwoners en sleutelfiguren uit de wijk aan het woord komen. Hierin zijn de bewoners kritisch over de continu veranderende aanpak van de gemeente en andere instanties in de afgelopen jaren.

Zo werd de herstructurering van de wijk in 2011 afgekapt vanwege de economische crisis en werden verschillende projecten rond risicojongeren plots stopgezet omdat subsidies eindigden. Het populaire zakgeldproject dat nu draait, waarbij jongeren zwerfvuil opruimen, kreeg ook recent minder budget. Dit leidde tot onbegrip bij jongeren die daardoor afhaakten. 

Jeugd begrijpen

Het rapport gaat ook in op de situatie van de de veelal Marokkaanse jongeren die vorig jaar voor problemen zorgden. Volgens verschillende wijkbewoners zijn niet alle risicojongeren in beeld bij de gemeente. Bovendien heeft vooral de Marokkaanse jeugd nog altijd een slecht toekomstperspectief.  Het lukt hen slecht werk en een goede stageplek te vinden. 

Autobranden

Naar aanleiding van rellen met de politie tijdens de jaarwisseling 2015/2016 en begin mei 2016 en een reeks autobranden in mei en juni 2016 besloot de Edese gemeenteraad tot een onderzoek naar het beleid in de wijk.  Dit onderzoek werd eind vorig jaar gepresenteerd. Volgens de gemeenteraad kwamen de bewoners bij dit rapport echter te weinig aan bod.  Dat wordt nu hersteld.

Overigens is het aantal bewoners dat door middel van interviews werd bevraagd, beperkt. Het zijn er slechts acht. Wel zijn reacties tijdens een bewonersavond, waar zeventig mensen mensen aanwezig waren, meegenomen in het onderzoek. Ook vijftien jongeren zijn bevraagd in een groepsgesprek.  

Volledig scherm
Ede werd vorig jaar geteisterd door autobranden. © Roland Heitink

Volgens de meeste bewoners gaat het nu goed in de wijk. Er hangen minder jongeren op straat en veel bewoners vinden Veldhuizen een fijne wijk om in te wonen. Wethouder Leon Meijer is dan ook blij met het onderzoek. ,,We worden bevestigd in het feit dat er een goede basis ligt om verder mee aan de slag te gaan in Veldhuizen.’’

De Vallei