Volledig scherm
De ontspoorde sprinter staat naast het spoor. © GinoPress

ProRail liet stoptrein Ede-Wageningen 'met opzet' ontsporen

EDE - De trein die vrijdag bij station Ede-Wageningen ontspoorde, had een rood sein genegeerd. Een zogenoemde ontspoortong zorgde ervoor dat de trein met opzet uit de rails liep en niet verder kon: het is een soort noodrem.

Volledig scherm
De ontspoortong bij station Ede-Wageningen die vrijdag een trein liet ontsporen © ProRail

Door de trein te laten ontsporen, is voorkomen dat de sprinter naar Arnhem op de hoofdbaan terecht kwam, bevestigt Aldert Baas van ProRail. Volgens Baas is het vrij uitzonderlijk dat een trein op deze manier wordt gestopt. ,,Ik heb het nog nooit eerder meegemaakt. Deze beveiliging kan ook niet overal worden ingezet en alleen als de trein op lage snelheid rijdt."

Ingreep

De ontspoortong is een mechanisme dat ervoor zorgt dat de trein ontspoort en zo voorkomt dat de trein op een verkeerd baanvlak terechtkomt. Het mechanisme grijpt in als alle elektronische beveiligingen niet hebben gewerkt.

Noodrem

De stoptrein van Ede naar Arnhem negeerde vrijdag even voor 16.00 vermoedelijk een rood sein. Baas: ,,Op dat zijspoor ligt een ontspoortong die er voor zorgt dat een trein die door rood rijdt, fysiek wordt gestopt. Het is een soort noodrem voor het geval andere veiligheidsmaatregelen hebben gefaald."

ZIE OOK: Sprinter ontspoort bij Ede-Wageningen: geen gewonden

Hobbeltje

Het laten ontsporen van een trein is een ingreep die volgens ProRail geen gevaar oplevert voor de inzittenden of voor de trein. ,,Inzittenden voelden een klein hobbeltje. De sprinter die ontspoorde is op eigen kracht verder gereden. Er is wat schade ontstaan aan wat dwarsliggers, maar dat kan op termijn worden gerepareerd."

Onderzoek

ProRail kan niet zeggen wat er was gebeurd als de trein niet was ontspoord. Het incident wordt onderzocht door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Baas: ,,Uit dat onderzoek moet blijken of er sprake is geweest van een gevaarlijke situatie."

Volledig scherm
De ontspoortong bij station Ede-Wageningen die vrijdag een trein liet ontsporen. © ProRail

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei